Afganisztán

Az összes magyar katonai egységet meglátogatta Hende Csaba

A magyar katonák teljesítményét a nemzetközi közösség és az afgán nép is nagyra értékeli.

2013.03.25 10:50MTI

Ez nyilván latba esik majd akkor, amikor azt mérlegelik, hogy a jövőben milyen szerepet vállaljon Magyarország Afganisztánban - nyilatkozta Afganisztánban a magyar kontingenseknél szemlét tartó Hende Csaba honvédelmi miniszter telefonon az MTI-nek.

A jelenleg is az ázsiai országban tartózkodó tárcavezető elmondta, a magyar katonák teljesítményükkel nemcsak a nemzetközi közösség osztatlan elismerését, hanem az afgán kormány és az afgán nép háláját is kiérdemelték.

Hende Csaba az elmúlt napokban látogatást tett a Kabuli Nemzetközi Repülőtér Őr- és Biztosító Kontingensénél (MH KNR ŐBK) is, ahová a napokban érkezett meg a második magyar váltás. A magyar katonák eredményei miatt ugyanis a honvédségünket arra kérték, hogy folytassa a Kabuli Nemzetközi Repülőtér őrzését és védelmét.

A tárcavezető meglátogatta a Különleges Műveleti Erők Parancsnokságát, amelynek alárendeltségében a magyar különleges műveleti kontingens is tevékenykedik, valamint meghallgatta a Kabulban és környéken állomásozó kontingensek parancsnokainak jelentését. Tárgyalást folytatott az afgán védelmi miniszterrel, a NATO ISAF (Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő) főparancsnok-helyettesével, továbbá az Európai Unió nagykövetével és a NATO civil főképviselőjével.

A szaktárca vezetője felidézte: 2014 végével átalakul az afganisztáni küldetés, és akkortól kifejezetten a kiképzői, tanácsadói szerepekre helyeződik a hangsúly. Az egyes országok jövőbeli szerepvállalása nemzetközi szintű, illetve országon belüli egyeztetések nyomán alakul majd ki - tette hozzá. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a mostanihoz hasonló látogatások és megbeszélések sok adalékkal szolgálnak a tekintetben, hogy a partnerek mit tartanak fontosnak, minek van kiemelkedő érteke számukra.

Hende Csaba példaként kiemelte, hogy az afgán védelemi miniszter többször hangsúlyozottan dicsérte azt a magyar helikopterpilóta-kiképző csoportot, amely a nyugat-afganisztáni Herat tartomány Shindand légibázisán szolgál, és szállítóhelikopter-pilótákat képez ki. A miniszter szerint világossá vált, hogy az afgán kormány különösen értékesnek tekinti ezt a magyar hozzájárulást. Ez nyilván latba esik majd akkor is, amikor azt mérlegelik, hogy a jövőben milyen szerepet vállal Magyarország Afganisztánban - tette hozzá a miniszter.

A NATO ENSZ BT mandátum alapján indult műveletben jelenleg 50 ország több mint 100 ezer katonája szolgál a NATO ISAF kötelékében. A Magyar Honvédség mintegy 1000 katonával vesz részt a nemzetközi béketámogató műveletekben, amelyből több mint 530 állomásozik Afganisztánban, összesen 8 kontingensben. Ezek közül az egyik kontingens, a tartományi újjáépítési csoport, a következő napokban végleg befejezi munkáját és az ott szolgáló katonák hazatérnek Magyarországra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.