Washington

Országjelentés: Irán fokozta a terrorizmus támogatását

A csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentés szerint az al-Kaida csoportjai vesztésre állnak Afganisztánban és Pakisztánban, de továbbra is komoly veszélyt jelentenek az Egyesült Államokra.

2013.05.31 07:50MTI

Irán az elmúlt két évtized legmagasabb szintjére emelte tavaly a globális terrorizmusnak nyújtott támogatását - állította a terrorizmusról szóló, 2012-re vonatkozó országjelentésében az amerikai külügyminisztérium.

A csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentés szerint az al-Kaida csoportjai vesztésre állnak Afganisztánban és Pakisztánban, de továbbra is komoly veszélyt jelentenek az Egyesült Államokra.

Az amerikai diplomáciai tárca változatlanul hagyta a "terrorizmust támogató országok" feketelistáját, amelyen Kuba, Irán, Szudán és Szíria szerepel. A jelentés rámutatott, hogy a szabályokat Irán rúgja fel a legsúlyosabb módon, Szíriát pedig a Bassár el-Aszad ellenfelei elleni könyörtelen fellépés miatt ítélte el.

A jelentés szerint 2012-ben észrevehetően megnőtt a terrorizmus Irán által nyújtott állami támogatása. Ez nagyrészt az iráni Forradalmi Gárda Kudsz Erő nevű, különleges műveletekre szakosodott alakulata, illetve a Teheránnal szövetséges libanoni síita militáns Hezbollah mozgalmon közvetítésével valósult meg.

"Irán és a Hezbollah terrorista tevékenysége, amely Délkelet-Ázsiában, Európában és Afrikában kitervelt támadások formájában mutatkozott meg, az 1990-es évek óta nem tapasztalt tempót ért el" - állították a jelentés szerzői. Ezek közé tartozott az izraeli turistabusz ellen Bulgáriában elkövetett, hat halálos áldozatot követelő támadás, valamint az Indiában, Thaiföldön, Grúziában és Kenyában meghiúsított merényletek.

A jelentés "stratégiai értékelése" szerint az al-Kaida magja tovább gyengül, és vezetőinek egyre komolyabb küzdelmet folytatniuk az életben maradásért. A központ gyengülésével ugyanakkor megerősödött az alárendelt szervezetek függetlensége a programalkotás, a célok kiválasztása és a pénzgyűjtés terén. Ez utóbbi feladatot főleg emberrablás révén valósították meg.

Ennek következtében az Egyesült Államoknak egy decentralizáltabb és földrajzilag megosztott terrorfenyegetéssel szemben kell védekeznie, ami sok helyen megnehezíti a kitervelt merényletek megakadályozását. A jelentés különösen a líbiai és a jemeni fenyegetésre hívta fel a figyelmet.

Líbiában Moammer Kadhafi diktátor uralmának 2011-ben történt megdöntése nyomán "biztonsági vákuum" alakult ki, ami a hatalom rendfenntartó szerveinek gyengesége mellett alkalmat ad a szélsőségesek erőszakos fellépésére, ahogy ezt a 2012. szeptember 11-én a Bengáziban működő diplomáciai misszió elleni támadás is bizonyította. A támadásban életét vesztette Chris Stevens nagykövet és három másik amerikai.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.