Zárva!

Radioaktív kapcsolat: Kanada befagyasztja Iránt

Kanada teljes kereskedelmi embargót vezet be Irán ellen, amiért nem hajlandó lemondani atomprogramjáról - jelentette be szerdán John Baird külügyminiszter.

2013.05.30 12:17MTI

A két ország árucsereforgalma eddig is csekély volt, a korábban foganatosított korlátozások miatt tavaly mindössze 130 millió dollárt tett ki.

John Baird szerint Kanadát leginkább az aggasztja, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség nem tudta rávenni Iránt arra, hogy szakértői folytathassák az állítólagos atomfegyverprogrammal kapcsolatos vizsgálatát.

"Az előrehaladás hiánya miatt Kanada azonnali hatállyal betilt mindenfajta import- és exporttevékenységet Iránnal" - mondta Baird.

Kanada tavaly szeptemberben szakította meg diplomáciai kapcsolatait Teheránnal, a világ biztonságát leginkább veszélyeztető tényezőnek minősítve Iránt. Baird most közölte, hogy országának továbbra is komoly aggodalmai vannak az iráni atomprogram és az ottani az emberi jogi helyzet miatt, illetve amiatt is, hogy Teherán továbbra is támogatja nemzetközi terrorizmust szerte a világon.

A teljes kereskedelmi embargó mellett Ottawa "feketelistára" tett további 112 iráni személyt, vállalatot és szervezetet, és befagyasztotta a kanadai bankokban lévő számláikat. Saját polgárainak pedig megtiltotta, hogy üzleti kapcsolatba lépjenek velük.

A kanadai külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy a korlátozás nem az iráni nép, hanem a teheráni rezsim ellen irányul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.