Több halott, sérült

Uránbányánál robbantak a bombák

Autóba rejtett pokolgépek robbantak csütörtökön Niger északnyugati részén, a két helyszínen végrehajtott támadásnak többen áldozatul estek. Az egyik merénylő is meghalt.

2013.05.23 13:22MTI

A két pokolgép csaknem egyidejűleg detonált. Az egyik a francia Areva cég leányvállalatának üzemeltetésében lévő arliti uránbánya közelében, a másik Agadezben, egy nigeri katonai létesítmény környékén.
 
A francia atomipari óriáscég hivatalosan is megerősítette, hogy 13 munkavállalója megsebesült a Somair nevű leányvállalatánál elkövetett merényletben. Valamennyi érintett alkalmazott nigeri állampolgár.
 
Anyagi kár a cég illetékesei szerint alig keletkezett, a munka folytatódik. Agadezben katonai források szerint a robbanás után tűzpárbaj zajlott le a támadók és a támaszpontot védő katonák között. Ennek több halálos áldozata is volt, számuk egyes beszámolók szerint eléri a tízet. Megerősítette a támadások tényét Mahamadu Karidzso védelmi miniszter is. 

Feltételezések szerint fegyveres iszlám szélsőségesek követték el a merényleteket, amelyhez hasonlókat a szegény afrikai ország történetében még nem jegyeztek fel. Elképzelhető, hogy a támadás összefüggésben van a szomszédos Maliban zajló nemzetközi katonai beavatkozással, amelyben Niger is részt vesz. 

Az országban az utóbbi években számos emberrablást követtek el, de öngyilkos merényletek nem történtek. Három évvel ezelőtt az arliti bányával szerződésben álló külföldieket is elraboltak. A több mint negyven éve működő uránbánya Arlit határától alig hét kilométerre fekszik, a Somair külszíni fejtéssel folytat ott kitermelést. 

Az Areva azt is bejelentette, hogy nigeri létesítményeinél - a helyi és a francia hatóságok segítségével - megerősítette a biztonsági őrizetet. A sebesülteket a mentők vették gondozásba, az elkövetők kilétére és szándékaira vonatkozóan vizsgálatot indult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.