Még mindig nem tudják, ki robbantott

Kuktába rejtett bomba robbant Bostonban

Hogy ki és miért hajtott végre merényletet a bostoni maratonon, a hatóságok továbbra sem tudják, ám most előkerült egy erősen deformálódott konyhai kukta, ez rejtette a gyilkos robbanószerkezetet.

Robbanás a bostoni maraton helyszínén - 1. rész képgaléria

2013.04.17 08:45ma.hu

A szövetségi ügynökök a környék átvizsgálása után kiderítették, hogy pontosan mi okozta a borzalmas robbanásokat a bostoni maratonon, azt azonban továbbra sem tudják, ki tette és miért. A világ egyik legnépszerűbb futóversenyén kedden történt két robbanás, egymáshoz képest mintegy 100 méter távolságban és 12 másodperces különbséggel, nem messze a célvonaltól. A merényletben hárman vesztették életüket a célvonal közvetlen közelében, és több mint 170 sérültet, köztük több tucatot súlyos állapotban vittek kórházba. A legfrissebb jelentések szerint 17 sebesült állapota továbbra is válságos.

Az FBI jelentése szerint az egyik robbanószerkezetet egy-egy egyszerű konyhai kuktába rejthette vagy rejthették a merénylő(k), a robbanóanyag mellett az egyikben nagy mennyiségű szög, a másikban fémszilánkok és csapágygolyók voltak, amik szétrepülve iszonyatos roncsolást okoztak az áldozatokon. A szövetségi nyomozóiroda kedden késő este egy közleményt adott ki, mellékelve az erősen deformálódott kukta tetejének képét, valamint egy szakadt fekete táskáét, amelynek szintén köze lehet a bombához. Közben arra kérik az állampolgárokat, hogy minden képet és videót juttassanak el hozzájuk, amelyeket a helyszínen készítettek, illetve bármi gyanúsat láttak vagy hallottak, mert nem lehet tudni, mi lesz az az apróság, ami nyomra vezet.

"Egyelőre a gyanúsítottak köre és a motiváció is nyitott" - jelentette be Richard Deslauriers, az FBI bostoni ügynöke egy sajtókonferencián. Mint mondta, "akár a világ végéig is elmegy", hogy megtalálja a "gyalázatos bűncselekmény" felelőseit. Barack Obama elnök terrorcselekménynek minősítette a támadást, ugyanakkor ő is elismerte, hogy egyelőre nem lehet tudni, hogy egy terrorista szervezet - akár külföldi, akár belföldi - követte-e el a merényletet, vagy egy magányos elkövetővel állnak-e szemben.

Fotó: FBI (A galériához KATT a képre!)


A pánikhangulatot tovább fokozza, hogy a tragédia után nem sokkal egy washingtoni szenátor ricinnel mérgezett levelet kapott és több hasonlóan mérgező anyagot tartalmazó levelet fogtak el a fővároson kívül is. Arra viszont egyelőre semmi nem utal, hogy a mérgezett leveleknek köze lenne a bostoni támadásokhoz. "Valakinek csak tudnia kell, hogy ki tette ezt!" - mondta az FBI ügynök, aki nem zárja ki, hogy a két robbanás akár az al-Kaida jemeni ágához is kötődhet, de mivel a házi bombák készítésének módját némi keresgélés után az interneten is könnyen megtalálhatja bárki, az összefüggés nem bizonyítható még.

Kuktával robbantottak a hírszerzők szerint Afganisztánban, Indiában, Nepálban és Pakisztánban is 2010 júliusában, és egy 2010. májusi, időben megakadályozott merényletkísérletben is a három eszköz egyike egy kukta volt a New York-i Times Square-en. A legnagyobb veszélyt az ügynökök abban látják, hogy egy ilyen eszközre senki nem figyel fel és így nem utal semmi a közelgő katasztrófára. A 2010-es New York-i merényletkísérletet magára vállaló pakisztáni tálibok most tagadták, hogy közük lenne Bostonhoz.

A három halálos áldozat egyike egy 8 éves kisfiú, Martin Richard, aki a célvonalnál várta édesapját egy üdvözlő ölelésre. A merényletben életét vesztette a 29 éves Krystle Campbell és a Bostoni Egyetem egyik végzős hallgatója is. A sérültekből elképesztő mennyiségű fémszilánkot szedtek ki és négy amputációt is végre kellett hajtani, mindegyik sérült lábát térd fölött kellett levágni - mondta el a sürgősségi kórház vezetője.

A bostoni rendőrség és a tűzoltók bejelentették, hogy 50 ezer dollár jutalmat adnak annak, aki olyan információval tud szolgálni, amely segíthet az elkövető kilétének felfedésében és letartóztatásában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.