Az út szélén robbant a bomba

Brit katonák haltak meg egy pokolgépes támadásban

Három brit katona vesztette életét Afganisztánban egy pokolgépes támadásban. A katonák rutin járőrszolgálatot teljesítettek, amikor Mastiff típusú páncélozott járművük mellett felrobbant az út szélén elrejtett pokolgép.

2013.05.01 10:41MTI

A katonák rutin járőrszolgálatot teljesítettek, amikor Mastiff típusú páncélozott járművük mellett felrobbant az út szélén elrejtett pokolgép. A támadásban hat brit katona megsérült. A Mastiff a brit hadsereg legnagyobb hadszíntéri páncélozott csapatszállító járműve, és éppen arra fejlesztették ki, hogy az ilyen támadásoknak ellenálljon. 

Tavaly szeptember óta most fordult elő először, hogy Afganisztánban szolgáló brit katonák út mentén elrejtett pokolgép robbanásában haltak meg. Az afganisztáni brit kontingens ennél súlyosabb emberveszteséget egyetlen támadásban csak egy alkalommal szenvedett el: tavaly márciusban hat járőröző brit katona halt meg egy hasonló pokolgépes merényletben. 

Az első brit erők 2001 végén, az Egyesült Államokban elkövetett terrortámadások után érkeztek Afganisztánba, de a tálib milíciák erősségének számító déli Hilmend tartományban - a brit kontingens központi hadműveleti térségében, ahol a mostani támadás is történt - csak 2006 júniusában kezdődtek a komolyabb összecsapások. 

A brit sajtó gyakran felidézi John Reid akkori védelmi miniszter azóta elhíresült jóslatát, amely szerint a brit katonák valószínűleg egyetlen puskalövés nélkül képesek lesznek helyreállítani a rendet a tartományban. Ugyanakkor már 2006 nyarán 15, az afganisztáni bevetés eddigi több mint 11 évében pedig - a szerdán bejelentett újabb veszteségekkel együtt - összesen 444 brit katona halt meg. Idén eddig hat brit katona esett el Afganisztánban. 

David Cameron brit miniszterelnök a három brit katona halálhírét kommentálva szerdán kijelentette, hogy Nagy-Britannia "óriási árat fizetett" afganisztáni szerepvállalásáért. Cameron szerint azonban a brit hadsereg nagyon fontos munkát végez az országban, mivel életfontosságú, hogy Afganisztán ne váljék ismét terroristák menedékévé, "olyan terroristáké, akik saját hazánkban fenyegetnek bennünket". 

A brit kormány az idén már jelentősen csökkenti az afganisztáni brit haderő létszámát. A csapatkivonási menetrend alapján a jelenleg kilencezer tagú brit állomány 2013 végéig 5800 fősre apad. Nagy-Britannia a második legnagyobb haderővel van jelen Afganisztánban az Egyesült Államok után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.