Ópium

Az afganisztáni ópiumtermelés növekedése a világ problémája is

Az ópium alapanyagául szolgáló mákkal bevetett afganisztáni területek növekedése az egész világ problémája, és nem lehet egyetlen országot okolni érte - jelentette ki kedden Zalmai Raszúl afgán külügyminiszter tallinni sajtótájékoztatóján.

2013.05.01 04:15MTI

"Nemcsak Afganisztán, hanem a nemzetközi kábítószer-kereslet is felelős a törvénytelen afganisztáni drogtermelésért" – mondta a miniszter, aki szerint a kereslet csökkentéséhez nemzetközi erőfeszítésre van szükség. Zalmai Raszúl szerint hatékonyabb lesz a máktermesztés elleni harc, amikor Kabul átveszi a biztonsági ellenőrzést az ország teljes területe felett.

Az ENSZ kábítószer- és szervezett bűnözés elleni hivatalának (UNODC) minapi jelentése szerint 2013-ban – immár a harmadik egymást követő évben - nőni fog a mákültetvények területe Afganisztánban. Afganisztán állítja elő a világ ópiumtermelésének 90 százalékát.

Az ópiumból készítik a heroint is. A mákültetvények elsősorban az ország déli részén, így a tálibok erősségének számító Hilmend tartományban fognak nőni a jelentés szerint. Amerikai és afgán vezetők szerint az ópiumpiacból, a világ egyik leginstabilabb gazdaságának egyik legfontosabb bevételi forrásából az afganisztáni konfliktus különböző résztvevői profitálnak, akik legalább 100 millió dollárt keresnek a feketepiacon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.