15 millió kábítószerfüggőt lát el Afganisztán

65 milliárd dollár értékű piacot szolgál ki az afganisztáni ópiummező

Az Afganisztánban termesztett ópiummák 65 milliárd dollár értékű heroin- és ópiumpiacot "szolgál ki", amely 15 millió kábítószerfüggőt lát el, a megtermelt mennyiséget főként Európában, Oroszországban és Iránban fogyasztják el - áll egy szerdán közzétett ENSZ-jelentésben.

2009.10.22 08:18MTI

Afganisztán állítja elő a világ ópiumtermelésének 92 százalékát, és évente 3500 tonna ópiumot csempésznek ki az ázsiai országból - áll az ENSZ Kábítószer és Bűnügyi Hivatala (UNODC) által készített jelentésben.
Az afganisztáni alapanyag kétharmadából heroint gyártanak, mielőtt elhagyja a közép-ázsiai országot, a többit ópiumként hozzák forgalomba a jelentés szerint.

Az Afganisztánból kicsempészésre szánt kábítószer-mennyiségnek mindössze 2 százalékát tudják elfogni az afgán hatóságok. A nemzetközi forgalomba került Afganisztánból származó drog mennyiségnek pedig 20 százaléka akad fenn a különböző országok szerveinek az ellenőrzésén.
Az Afganisztánban gyártott kábítószer 40 százaléka Pakisztánon keresztül kerül a nemzetközi drogpiacra. A két ország határvidékén folyik a világon a legélénkebb kábítószer-csempészet. Az fennmaradó hányadot Iránon és közép-ázsiai országokon keresztül szállítják a fogyasztókhoz.

Az ENSZ-szervezet tanulmányába kitért arra is, hogy az Afganisztánból származó drog milyen következményekkel jár a drogfüggők egészségére. A jelentés számadatai szerint a NATO tagállamaiban az Afganisztánból "importált" kábítószer évente 10 ezer ember halálát okozza. Ez a szám ötszöröse annak, ahány katonáját a szövetség elveszítette az ázsiai országban nyolc éve tartó háborúja során.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.