Betegség pusztította a növényt

Ijesztő mértékben megemelkedett az afgán ópium értéke

Az ENSZ közölte: százharminchárom százalékkal 1,4 milliárd dollárra, a hazai össztermék tizedére emelkedtek az ópiumtermesztésből származó bevételek Afganisztánban 2011-ben.

2012.01.13 12:50MTI

Az árak jelentősen nőttek egy növénybetegség miatt, amely 2010-ben az ópiumtermés nagy részét tönkretette. Bár a hozamok végül visszatértek az eredeti szintre, az árak továbbra is magasak maradtak - állapította meg a kutatás.
   
A jelentés szerint a múlt évben 6400 tonna ópiumot termesztettek, míg 2010-ben ez a szám 4000 tonna volt. A kedvező értékesítési lehetőségek miatt 2011-ben 7 százalékkal nőtt a megművelt területek aránya.
   
Az ópium jelentős részét teszi ki az afgán gazdaságnak, komoly bevételt hoz a felkelőknek, és szítja a korrupciót - mondta Juri Fedotov, az ENSZ bécsi székhelyű illetékes irodájának vezetője. Fedotov nagyobb elköteleződésre szólította fel az afgán és nemzetközi partnereket "az aggasztó trend megfordítása érdekében".
   
A tálibok az ópiumbevételből finanszírozzák fegyvereik és felszereléseik beszerzését. A növény termesztése különösen népszerű Afganisztán déli területein, ahol nagyobb a szélsőségesek befolyása.
   
Afganisztán a világ ópiumtermésének 90 százalékát adja. Az ópium a heroin alapanyaga. Az afgán ópium Iránon, Pakisztánon és Oroszországon keresztül kerül a piacra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.