Hasznosnak bizonyult az eszmecsere

Fellegi az IMF-nél: Lagarde előfeltételeket szabott

A makrogazdasági egyensúly megteremtését szolgáló magyar kormányzati lépések meghozatalát támasztotta a Magyarország rendelkezésére bocsátandó hitelkeretről folytatandó hivatalos tárgyalások feltételéül Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutalap vezérigazgatója, aki csütörtökön Washingtonban fogadta Fellegi Tamást, a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel folytatott tárgyalásokért felelős tárca nélküli minisztert.

2012.01.13 07:29MTI

"Rámutattam, hogy a Nemzetközi Valutaalap, mielőtt eldönti, hogy mikor kezdi el a tárgyalásokat egy készenléti megállapodásról és hogy elkezdi-e őket, szükségesnek tartja, hogy olyan konkrét lépéseket lásson, amelyek a magyar kormány erős elkötelezettségét mutatják, hogy minden olyan politikai kérdésben lépni fog, amely lényeges a makrogazdasági stabilitás szempontjából" - hangzott az IMF-vezérigazgatónak a tárgyalásokról kiadott nyilatkozata.
   
"Az európai hatóságok és intézmények támogatása szintén kulcsfontosságú lenne az új program sikeres megvitatásához"- áll az Christine Lagarde által kiadott kommünikében, amely "hasznosnak" nevezte a Fellegi Tamással folyatott eszmecserét a magyar gazdasági fejleményekről, valamint az arról, "hogyan segíthetne a legjobban" az IMF Magyarország "jelenlegi gazdasági helyzetének kezelésében".
    
"Teljes mértékben megértjük és egyetértettünk az IMF szakértőivel abban, hogy Magyarországnak olyan irányvonalat kell követnie, amely megerősíti a piacok bizalmát, a magyar gazdaságot és a magyar intézményeket, hogy lefektessük a fenntartható gazdasági növekedés alapjait" - jelentette ki a tárgyalások után megtartott sajtótájékoztatóján Fellegi Tamás.
   
"Elismertük, hogy a két fő fókuszpontnak a piacok bizonyosságának és bizalmának, valamint a gazdasági növekedésnek kell lennie" - hangsúlyozta Fellegi Tamás. Hozzátette, a jövő héten európai partnereivel tárgyal, hogy a nézetkülönbségek elsimítása után háromoldalú megegyezésre lehessen jutni a tárgyalások menetrendjéről és azok megkezdéséről.
   
Fellegi Tamás a tárgyalásokat követően adott nyilatkozatában elmondta: az IMF-ben az elmúlt héten folytatott előkészítő megbeszéléseinek minden szintjén említésre került a Magyar Nemzeti Bank függetlenségének, valamint egy háromoldalú, magyar-IMF-EU megállapodásnak a fontossága, az új alkotmány rendelkezései viszont nem kerültek szóba. A tárca nélküli miniszter a távirati irodának elmondta, hogy a leendő készenléti hitelkeret összegéről sem esett szó.
    
A hitelkeret majdani hivatalos formájára vonatkozó kérdésre Fellegi Tamás így válaszolt: "A jelen pillanatban ott tartunk, hogy egy olyan készenléti hitelről fogunk tárgyalni minden valószínűség szerint, amelynek fontos eleme lesz a kondicionalitás és az ellenőrzés is. Ennek a konkrét formája és összege a tárgyalások függvénye lesz."

A tárca nélküli miniszter hangsúlyozta az időtényező, vagyis annak fontosságát, hogy a hivatalos tárgyalások minél előbb meg tudjanak kezdődni. Fellegi Tamás elmondta, hogy az IMF-fel folytatott megbeszélései csupán az első állomását jelentették egy kéthetes előkészítő tárgyalássorozatnak, amely során Magyarország, illetve a valutaalap és az Európai Unió képviselői megállapodnak a konkrétumokban.
    
Kérdésre válaszolva Fellegi Tamás elmondta, hogy a washingtoni egyeztetések közben nem kellett módosítani a magyar küldöttség mandátumát (vagyis azok egy olyan megállapodásról szóltak, amelyek elősegítik, hogy Magyarország a piacokról finanszírozhassa magát).
   
Az előkészítő tárgyalásról a magyar fél közleményt adott ki, amely szerint Christine Lagarde és Fellegi Tamás egyetértett abban, hogy Magyarországnak olyan politikát kell folytatnia, amely megerősíti a piacok bizalmát a magyar gazdasági helyzetben, és lefekteti a fenntartható fejlődés alapjait az országban.
   
A közlemény szerint Fellegi Tamás megerősítette a magyar kormány elkötelezettségét amellett, hogy ezeket a célkitűzéseket megvalósítsa egy közös egyetértéssel elfogadott program keretében. A miniszter hangoztatta az időtényező fontosságát, s rámutatott, hogy Magyarország az EU tagállama, s minden IMF-programról folytatott megbeszélésről egyeztetnie kell az unió vezetésével, ezért a magyar delegáció hamarosan megbeszélést folytat az Európai Központi Bankkal és az Európai Bizottsággal is.
   
A tárca nélküli miniszter kifejezte a magyar kormány készségét arra, hogy megvitassa a részt vevő felek valamennyi felmerülő aggályát.
   
A Lagarde-Fellegi megbeszélésen magyar részről részt vett Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára és Szapáry György washingtoni nagykövet is.

Forrás: MTI

 

Elemzők: nem a hitel összege, hanem feltételei és időtartama a fontos

Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője azt mondta: egyelőre úgy tűnik, hogy a legszigorúbb IMF-hitelprogramot kapja Magyarország, ugyanakkor hozzáfűzte: inkább csak kiindulási alap, hogy a mostani egyeztetésen mit kért és mondott az IMF, ez később puhulhat.
   
Kiemelte, hogy a valutaalap nyilvánvalóan konkrét lépéseket vár a magyar kormánytól a vitatott törvények kapcsán, és ha ezek megtörténnek, közeledhetnek az álláspontok a tárgyaló felek között, és az IMF sem lesz olyan szigorú. Amíg azonban nincs elmozdulás magyar részről, addig az IMF is "köti az ebet a karóhoz".
   
Úgy vélekedett, hogy a jövő héten - amikor Fellegi Tamás Európában folytatja előzetes egyeztető körútját - dőlhet el, hogy merre megy tovább a tárgyalási folyamat.
   
Kuti Ákos a Fellegi Tamás és Christine Lagarde megbeszéléseit követő pénteki bejelentéseket inkább semlegesnek nevezte, megjegyezve, hogy a befektetők a most körvonalazódónál gyorsabb megállapodásra számítottak, így az ebből fakadó kisebb csalódás a jövő hét elején még éreztetheti hatását a piacokon.
   
A vezető elemző szerint nem is annyira a hitel összege a lényeges, hanem hogy milyen feltételekkel és milyen típusú hitelhez jut majd Magyarország.
   
Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője kiemelte: egyelőre még arról szólnak a tárgyalások az IMF és Magyarország között, hogy mik a feltételei a hivatalos tárgyalások megkezdésének, és várható volt, hogy Magyarország számára a legszigorúbb ellenőrzéssel járó hitelkeret jöhet szóba, amelynek "megkérik az árát".
   
Utóbbi kapcsán úgy vélekedett, hogy ez nem is feltétlenül baj, mert Magyarországnak ugyanaz az érdeke mint az EU-nak és az IMF-nek, vagyis hogy egy fenntartható államháztartási hiány mellett fenntartható növekedési pályára álljon a magyar gazdaság. A szakértő kiemelte, hogy a kormány is nagy erőfeszítéseket tesz az államháztartási hiány stabilizálására, ugyanakkor további lépésekre van szükség, például a különadók 2013-tól történő kivezetése miatt.
   
Török Zoltán szerint a tárgyalások nehezek lesznek, de elengedhetetlen a megegyezés az IMF-fel és az EU-val. Kifejtette: a gazdaságpolitikai irányvonalat szorosan egyeztetnie kell a kormánynak az IMF-fel és az EU-val, ami jelentős változást jelent az elmúlt másfél év magyar hozzáállásához képest. Hozzáfűzte: nemcsak gazdaságpolitikai, hanem más témák is szóba kerülnek a tárgyalások megkezdésének előfeltételeként, a kormány pedig nincs abban a helyzetben, hogy "visszakérdezzen".

Az elemző is úgy vélekedett, hogy elsősorban nem a hitel összege a fontos, hanem az időtartama. Ennek kapcsán Török Zoltán azt mondta: 2014 második negyedévéig biztosan eltart a program. Török Zoltán szerint 15-20 milliárd euró körüli összeg jelenthetne megfelelő biztonságot, de az sem nagy probléma szerinte, ha ennél kisebb lesz a hitelkeret, mivel ha már van megállapodás, akkor az garanciát jelent a piaci szereplők számára, és biztosítja az ország piaci finanszírozását.

[1/2]next
  1. 1. oldal
  2. MSZP: Fellegi elismerte az eddigi gazdaságpolitika bukását

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.