A tálibok ígérik: különleges lesz

Indul a tavaszi hadjárat Afganisztánban

Bejelentették szokásos tavaszi hadjáratuk megindítását szombaton az afganisztáni tálib lázadók.

2013.04.27 08:19MTI

A médiához eljuttatott e-mail üzeneteikben a kabuli kormány és NATO vezette szövetségesei ellen harcoló tálibok szóvivői azt állítják, hogy vasárnap veszi kezdetét tavaszi hadjáratuk, amelyet Hálid ibn al-Valídról - Mohamed próféta egyik közeli társáról, a VII. századi iszlám hódítások egyik nagy hadvezéréről - neveztek el. 

Az elmúlt hónap amúgy is kiemelkedően sok áldozatot követelő harcai után a lázadók azt ígérik, "minden lehetséges taktikát bevetnek majd, hogy súlyos veszteségeket okozzanak a külföldi bűnösöknek". Fenyegetésük szerint tömeges öngyilkos merényleteket fognak elkövetni külföldi katonai támaszpontok és diplomáciai negyedek ellen, s mindezeket a már ismert "belső támadások kísérik, amelyeket az ellenség támaszpontjaira beszivárgó mudzsahedek hajtanak majd végre szisztematikus és összehangolt módon". 

Az Afganisztánban harcoló NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) egyelőre nem reagált. A hatalomból 2001-ben elűzött fanatikus iszlamista szervezet az elmúlt években is beharangozta tavaszi hadjáratait, s e bejelentéseket néhányszor az erőszakcselekmények fellángolása követte. Tavaly ilyenkor nagyszabású támadást hajtottak végre Kabulban, a nyugati nagykövetségeket, az ISAF főhadiszállását és az afgán parlament épületét véve célba, s az öngyilkos merényletekkel indított támadást csak 18 órán tartó tűzharcban sikerült elfojtani. 

Az időjárás felmelegedésével lehetővé váló "harci szezonnak" a Reuters hírügynökség szerint idén különösen nagy jelentősége lesz, miután az ISAF - hogy előkészítse a külföldi erők 2014 végére tervezett kivonulását - gyorsítani szeretné a biztonsági feladatok átadását az afgán fegyveres erőknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.