A guantánamói bánásmódért

Az afganisztáni tálibok bosszút esküsznek

Az afganisztáni tálibok azt hangoztatták csütörtökön, hogy bosszút állnak az országukban lévő amerikai erőkön mindazokért a visszaélésekért, amelyeket a Guantánamón fogva tartottakkal szemben követtek el az amerikai hatóságok.

2013.04.18 12:15MTI

 "A mudzsahidok ígérik, hogy minden erővel bosszút állnak a visszaélések áldozatául esett foglyokért az Afganisztánban lévő  amerikai megszállókon" - hangoztatta Zabihulla Mudzsahid, a tálibok szóvivője. Mint mondta, a humanitárius szervezeteknek el kell ítélniük "Amerika ilyen aljas cselekedeteit, és állást kell foglalniuk azokkal szemben az emberiesség nyilvánvaló elvei alapján".
   
A Kuba szigetén lévő, amerikai fennhatóság alatti fogolytáborban a 166 fogoly közül 52 folytat éhségsztrájkot, egyesek már február 6-a óta. A tiltakozó akciót azután kezdték, hogy az őrök a foglyok szerint vallásukat sértő módon vizsgáltak át Korán-köteteket a cellák ellenőrzése során.
   
Tizenöt bebörtönzött már olyan mértékű súlycsökkenést szenvedett, hogy veszélybe került az egészségük, őket kényszertáplálás alá vetették. Hárman közülük kórházban fekszenek. A börtön szabályainak értelmében az a rab minősül hivatalosan éhségsztrájkolónak, aki egymás után kilenc alkalommal elutasítja az ételt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.