Kényszertáplálás

Már ötvenketten éhségsztrájkolnak a guantánamói fogolytáborban

A guantánamói fogolytáborban ötvenkettőre emelkedett az éhségsztrájkolók száma - jelentette be szerdán Robert Durand százados, a tábor szóvivője.

2013.04.18 06:17MTI

Elmondta: az utóbbi néhány napon héttel emelkedett az ételt maguktól megvonó rabok száma, tizenöt bebörtönzött pedig olyan mértékű súlycsökkenést szenvedett, hogy veszélybe került az egészsége, őket kényszertáplálás alá vetették. Hárman közülük kórházban fekszenek. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség megállapítja: a börtön szabályainak értelmében az a rab minősül hivatalosan éhségsztrájkolónak, aki egymás után kilenc alkalommal utasítja el az ételt.

A tiltakozásnak ezt a formáját februárban kezdte meg több tucat rab, így tüntetve az ellen, hogy szerintük az őrök nem megfelelően bántak a koránjaikkal (muszlim szent könyveikkel) a cellák ellenőrzése során. Néhány nappal ezelőtt a Kuba szigetén lévő amerikai fogolytábor egyik részlegében erőszakba is torkollott a hetek óta fokozódó feszültség, az őrök gumilövedékeket vetettek be, mivel a foglyok tiltakoztak az ellen, hogy magánzárkákba helyezzék át őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.