Többen kórházba kerültek

A guantánamói éhségsztrájkolókat felkereste a Vöröskereszt

A Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) kétszemélyes tényfeltáró küldöttsége kereste fel szerdán a guantánamói-öbölbeli amerikai bázison működő fogolytáborokat, ahol hivatalos közlés szerint immár 31 rab folytat éhségsztrájkot.

2013.03.28 07:56MTI

A börtönparancsnokság közlése szerint a fogvatartottak közül hármat kiszáradás miatt kórházban ápolnak, további 11-et pedig kényszertáplálásnak vettek alá. 

A 166 guantánamói fogoly több ügyvédje ezzel szemben azt állítja, hogy a bázison őrzötteknek már a többsége csatlakozott a tiltakozáshoz, s többek állapota veszélyesre fordult. Josh Earnest, a Fehér Ház helyettes szóvivője szerdán Washingtonban kijelentette, hogy az elnök és tanácsadóinak csapata nagy figyelemmel követi a guantánamói éhségsztrájk fejleményeit, de a részletekről történő tájékoztatást a Pentagonra hárította. 

Elmondta, hogy a kormány továbbra is elkötelezett az ottani börtönök bezárása mellett, de arra figyelmeztetett, hogy a kongresszus által elfogadott jogszabályok miatt ez hosszú folyamat lesz. A vöröskeresztes tényfeltárók eredetileg csak egy hét múlva utaztak volna a kubai területen működő amerikai bázisra, de a helyzet komolysága miatt előbbre hozták a látogatást. Jelentésük nem lesz nyilvános, azt az amerikai haderő Miamiban működő parancsnokságához fogják beterjeszteni.
 
A fogvatartottak legújabb panaszai szerint az őrök nem adnak palackozott ivóvizet a tiltakozóknak - a csapból a rabok szerint nem ivóvíz folyik -, és "rendkívüli módon lehűtik" a belső helyiségeket. Az ügyben az érintettek jogi képviselői sürgősségi panaszt nyújtottak be Washingtonban. Robert Durand kapitány, a börtönök egyik szóvivője cáfolta a vádakat. 

Az éhségsztrájk február 6-án kezdődött, részben a vádemelés nélküli hosszas fogva tartás elleni tiltakozásként, részben amiatt, hogy - a rabok szerint - az őrök visszatértek a régebbről ismert "kíméletlen" bánásmódhoz, beleértve a tolakodó motozásokat és a személyes tárgyak elkobzását. 

Az őrök szerint viszont az eljárások nem változtak, és a foglyok a figyelemfelkeltés céljával léptek éhségsztrájkba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.