Kanadába vitték és átadták a hatóságoknak

Elhagyta a guantánamói fogolytábort a "gyerekkatona"

Elhagyta a guantánamói fogolytábort a "gyerekkatonaként" ismertté vált Omar Khadr, akit az amerikaiak szombaton szülőhazájába, Kanadába vittek és átadták a hatóságoknak.

2012.09.29 23:00MTI

Khadr volt az utolsó fogoly Guantánamón, aki egy nyugati ország állampolgára. Átvétele után a kanadai hatóságok az Ontario tartománybeli Millhaven börtönben helyezték el.

Khadr 2002-ben, 15 évesen került Guantánamóra, azután, hogy Afganisztánban megölt egy amerikai katonát. 2010 novemberében Guantánamón egy katonai bíróság jelképesen 40 év szabadságvesztésre ítélte, de a vád és a védelem képviselői között létrejött alkunak köszönhetően lényegesen rövidebb tényleges börtönbüntetésre számíthat. Sajtóértesülések szerint Kanadában még hét évet kell letöltenie szabadulásáig, de már jövőre kérvényezheti, hogy idő előtt helyezzék szabadlábra.

Perében Khadr a vádalkunak megfelelően bűnösnek vallotta magát abban, hogy az al-Kaida terroristája volt, út menti robbanószerkezetek elhelyezésében működött közre, kémkedett amerikai katonai konvojok után és egy tűzharcban kézigránáttal megölt egy amerikai katonát, Christopher Speer tábori felcsert. Áldozatának özvegyétől bocsánatot kért.

Khadr kanadai állampolgár, Torontóban született, de gyerekkorának nagy részét Afganisztánban és Pakisztánban töltötte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.