"Kihasználták a rémtettek elkövetéséhez"

Egy kivételével minden vádpont alól felmentettek egy guantánamói foglyot

Egy jelentéktelenebb bűncselekmény kivételével minden, több mint kétszáz vádpontban felmentették szerdán a guantánamói börtöntábor első olyan foglyát, aki felett polgári bíróság ítélkezett New Yorkban.

2010.11.18 07:32MTI

A tanzániai Ahmed Khalfan Ghailanit azzal vádolták, hogy robbanóanyagot szállított az Egyesült Államok tanzániai és kenyai nagykövetsége elleni, 1998-ban elkövetett terrortámadásokhoz, amelyeket az al-Kaida szervezett meg.

A merényletekben 224 ember halt meg, és több százan megsebesültek. Az esküdtszék egy hétig tartó tanácskozás után olyan ítéletet hozott helyi idő szerint szerdán, hogy a 36 éves férfi elkövette az amerikai vagyon robbanóanyaggal való megrongálására vagy megsemmisítésére irányuló összeesküvés bűntettét.

Több mint 280 vádpontban azonban - beleértve a 224 rendbeli emberölést - felmentette a vádlottat.

Az esküdtszék csak abban találta bűnösnek Ghailanit, hogy beszerezte a merényletekhez használt teherautót és a gázpalackokat. Ügyvédei azt állították a per során, hogy Ghailani semmit se tudott a készülő merényletekről, a terroristák megtévesztették, kihasználták őt a rémtettek végrehajtásához, de nem avatták be a részletekbe.


A vádlottra kiszabható büntetés húsz év letöltendő börtöntől életfogytig tartó börtönbüntetésig terjed. A bíróság a jövő év januárjában hozza nyilvánosságra a büntetés mértékét.

Barack Obama amerikai elnök fel akarja számolni a guantánamói börtöntábort, és az ott fogva tartott terroristagyanús személyek egy részét amerikai polgári törvényszékek, a többieket pedig hadbíróságok elé akarja állítani.

Republikánus ellenlábasai szerint mind a 174 guantánamói fogoly felett hadbíróságnak kell ítélkezniük. A Ghailani-per Obama elképzeléseinek amolyan próbatétele volt, s az enyhe ítélet kétségkívül nem neki kedvez a vitában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.