Mintegy 35 előadó számait ordíttatták

Pearl Jammel kínozták a guantanamoi foglyokat

Híres rockegyüttesek számon kérik az amerikai védelmi minisztériumon, hogy dalaikkal kínozták a terrorizmussal gyanúsított foglyokat Guantánamón és más börtönökben - jelentette az AHN hírügynökség pénteken

2009.10.24 09:09MTI

A Pearl Jam, az R.E.M. és más zenekarok tájékoztatást kértek a Pentagontól azzal kapcsolatban, hogy az amerikai vallatótisztek milyen számokat játszottak a jogvédők által kifogásolt durva vallatási módszerek alkalmazásakor.

Korábbi vallomásokból és meghallgatásokból kiderült: a Kuba szigetén levő amerikai börtöntáborban és máshol egyebek között fülsiketítő rockzenével akarták megtörni és szóra bírni a gyanús foglyokat.

A Guantánamo bezárását támogató zenekarok állítják: a Pentagon jogtalanul, szerzői engedély nélkül használta fel dalaikat emberek kínzására.

A kihallgatásokkal kapcsolatos iratokból - amelyek titkosságát részlegesen feloldották - kiderült: a vallatások részeként mintegy 35 előadó számait ordíttatták teljes hangerőn a foglyok fülébe, hogy vallomást csikarjanak ki tőlük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.