Afganisztán

Egyedül a németek tettek számszerűsített felajánlást Afganisztánt illetően 2014 utánra

Egyedül Németország tett eddig számszerűsített, mintegy 6-800 főre vonatkozó katonai létszámfelajánlást Afganisztánt illetően a 2014 utáni időszakra tekintve - derült ki a NATO-országok külügyminisztereinek keddi brüsszeli tanácskozásán.

2013.04.24 02:17MTI

Az egész napos értekezlet utolsó, estébe nyúló szakaszában az afganisztáni küldetés volt a téma. A 28 tagország külügyminiszteréhez csatlakoztak egyfelől a NATO vezetésű afganisztáni nemzetközi erőben, az ISAF-ben részes NATO-n kívüli szövetséges országok képviselői, valamint megjelent Hamid Karzai afgán elnök is, akinek az érkezése miatt érezhetően szigorították a biztonsági intézkedéseket a brüsszeli NATO-központban.

Az ISAF harcoló alakulatai 2014 végéig elhagyják a közép-ázsiai országot, és a biztonság fenntartásáért viselt felelősséget teljes mértékben átveszik az afgán biztonsági erők. A NATO azonban következetesen hangsúlyozza, hogy azután sem hagyja magára Afganisztánt. A nemzetközi misszió a tervek szerint átalakul támogató, tanácsadó, kiképző jellegű küldetéssé. Hogy ehhez mekkora létszámra lesz szükség, ma még nem egyértelmű.

A NATO-tanácskozáson részt vett John Kerry amerikai külügyminiszter újságíróknak elmondta: Barack Obama elnök erről még nem hozta meg a döntést. Kerry ugyanakkor üdvözölte azt a német felajánlást, hogy mintegy 6-800 főt hajlandóak küldeni a 2014 utáni afganisztáni misszióba. A német elképzelések szerint ezt a létszámot két évvel később - tehát 2016 és 2017 fordulója táján - 2-300 főre csökkentenék. Más ország egyelőre nem tett számszerűsített felajánlást.

A NATO korábban hangoztatott elképzelései arról szóltak, hogy mintegy 10 ezer katonára lehet szükség Afganisztánban 2014 után a fennmaradó feladatok ellátására. Karzai újságírók előtt azt hangsúlyozta, hogy 2014 után az afgánok képesek lesznek maguk gondoskodni a saját biztonságukról. Az elmúlt években az ISAF számos bevetése váltott ki feszültséget, nem ritkán azért, mert a kabuli kormányzat sérelmezte, hogy a katonai akciók afgán civil áldozatokat követeltek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.