Öt járás

A horvát választáson már az első körben eldőltek a "magyar helyek"

Azokban a városokban és járásokban, ahol egy kisebbség számaránya meghaladja a 15 százalékot, az adott kisebbség jogosult választani egy-egy polgármester-, illetve járási elöljáró-helyettest.

2013.05.20 13:54MTI

A vasárnap kezdődött helyhatósági választásokkal egy időben rendezték meg a kisebbségi elöljáró-helyettesek választását is Horvátországban, és a magyarok már az első körben megválasztották az általuk delegált tisztségviselőket a következő négy évre.

Azokban a városokban és járásokban, ahol egy kisebbség számaránya meghaladja a 15 százalékot, az adott kisebbség jogosult választani egy-egy polgármester-, illetve járási elöljáró-helyettest.

A valamivel több mint 14 ezer fős magyarság esetében ez összesen öt járásra igaz. Ezek közül az egyikben a magyarok nemcsak meghaladják az arányt, hanem egyúttal a legnépesebb közösséget alkotják, így ott nem a helyettesi, hanem magáért az elöljárói posztért indultak.

A két horvátországi magyar szervezet, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK), valamint a Magyar Egyesületek Szövetsége (MESZ) civil szervezetként nem indíthatott jelöltet a választásokon, így a magyarok független vagy horvát pártlistákon indultak.

Mind a négy járási elöljáró-helyettesi posztért legalább két-két magyar versengett. A még nem hivatalos eredmények szerint a magyar szavazatok többségét a bellyei járásban Déra Nándor, az ernesztinovóiban Dominovics Edit, a darázsi járásban Sípos Sándor szerezte meg a HMDK támogatásával, a Vukovár-Szerém megyei Tordinci járásban pedig Kel Rózsika győzött a MESZ támogatásával.

A hercegszöllősi járásban, ahol két magyar indult az elöljárói posztért, Sója Dénes, a magyar kisebbség parlamenti képviselője és egyben a MESZ egyik alelnöke nyert, és ezzel zsinórban negyedik járásvezetői mandátumát szerezte meg.

Legkevesebb 5 százalékos népességarány mellett egy-egy megyében, városban vagy járásban - számarányának és a képviselő-testület létszámának függvényében - egy vagy több képviselői hely is megilleti az adott kisebbséget a megyei közgyűlésben, valamint a városi, illetve járási tanácsban. Becslések szerint a magyarok a korábbiakhoz hasonlóan most is legkevesebb 30-40 képviselői mandátumot szereztek országszerte a regionális, illetve helyi testületekben.

Ahol a horvátok vannak kisebbségben, ott ugyanez az elv a horvátokra érvényes.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.