Az első fordulóban

Horvátországi önkormányzati választások: a kormánykoalíció győzött

A választási bizottság által vasárnap éjszaka közzétett részeredmények szerint a szociáldemokraták (SDP) jelöltjei több nagyvárosban már az első fordulóban megszerezték a polgármesteri tisztséget.

2013.05.20 08:11MTI
Fotó: MTI

A szociáldemokraták vezette kormánykoalíció nyerte a Horvátországban vasárnap rendezett önkormányzati választások első fordulóját.

A választási bizottság által vasárnap éjszaka közzétett részeredmények szerint a szociáldemokraták (SDP) jelöltjei több nagyvárosban már az első fordulóban megszerezték a polgármesteri tisztséget. Több helyen pedig jelöltjeik többséghez jutottak. Mindez egyben azt jelentette, hogy az ellenzéki jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és szövetségesei nem tudták megismételni az április európai parlamenti választásokon elért meglepetésszerű győzelmüket.

A kétfordulós szavazáson a 3 millió 750 ezer választópolgár összesen 567 regionális és helyi önkormányzat képviselőtestületének összetételéről, valamint a megyék, a városok és a járások vezetőinek és helyetteseiknek a személyéről dönthet.

Hírügynökségi jelentések szerint a jobboldali HDZ ezúttal is a jobboldali populista kártyát igyekezett kijátszani, és olykor gyűlöletkeltő kampányhoz folyamodott.

A helyhatósági választásokkal egy időben rendezték meg a kisebbségi elöljáró-helyettesek választását is. Azokban a városokban és járásokban ugyanis, ahol a lakosságon belül egy kisebbség aránya meghaladja a 15 százalékot, az adott kisebbség jogosult delegálni egy-egy polgármester-, illetve járási elöljáró-helyettest.

Az Európai Unióhoz július 1-én csatlakozó Horvátországban a konzervatív pártok hagyományosan a vidéki közösségekben, a balközép tömörülések pedig a városokban népszerűek. Ezt a szabályt azonban számos kivétel erősíti. Isztrián, valamint a kelet-horvátországi Szlavóniában és Baranyában a korábbi választásokon regionális pártok - az előbbi térségben baloldali lokálpatrióták, az utóbbiban jobboldaliak - értek el meggyőző eredményeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.