Nemzetközi akció

Embercsempészeket őrizetben Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában

A boszniai rendőrség 13, a horvát bűnüldöző szervek pedig 25 személyt vettek őrizetbe az összehangolt nemzetközi akciók során, a délkelet-európai bűnüldözési központ (SELEC) támogatásával.

2013.05.15 21:36MTI

Embercsempész bűnszervezetet számoltak fel a horvát és a bosznia-hercegovinai hatóságok; a gyanúsítottak több mint 130, főként koszovói és török állampolgárt juttattak illegálisan az Európai Unióba - adta hírül szerdán a zágrábi média. A boszniai rendőrség 13, a horvát bűnüldöző szervek pedig 25 személyt vettek őrizetbe az összehangolt nemzetközi akciók során, a délkelet-európai bűnüldözési központ (SELEC) támogatásával.

A hálózatban működő csoportok tagjait azzal gyanúsítják, hogy Észak-Afrika, Törökország és Koszovó területéről érkező migránsokat csempésztek át a zöldhatáron Horvátországba, onnan pedig tovább, az Európai Unió országaiba. Az illegális bevándorlók ezer-ezerkétszáz eurót fizettek fejenként a "szolgáltatásért". A rendőrség bebizonyította, hogy a gyanúsítottak összesen 133 személyt juttattak így át - mondta a Poslovni dnevnik üzleti napilap online kiadása szerint Dean Savic, a korrupció és szervezett bűnözés elleni rendőri csoport vezetője szerdán egy zágrábi sajtótájékoztatón.

Ugyanott Vitomir Bijelic bűnügyi rendőrkapitány felhívta a figyelmet arra, hogy eddig Horvátország rendszerint tranzitország volt a migránsok számára. Július elsejétől, az ország Európai Unióhoz való csatlakozása után azonban az illegális bevándorlók már azzal a céllal érkeznek majd Horvátországba, hogy menekültként itt is telepedjenek le - fejtette ki Bijelic a Hina horvát hírügynökség tudósítása szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.