Alig 33 százalékos részvétellel

Befejeződött a horvát önkormányzati választások 1. fordulója

Horvátországban pontban este hét órakor bezárták a szavazóhelyiségeket, ezzel befejeződött az önkormányzati választások első fordulója, amelyen a 16 órás adatok szerint alig 33 százalék volt a részvételi arány.

2013.05.19 19:24MTI

A kétfordulós szavazáson 3 millió 750 ezer választópolgár összesen 567 regionális és helyi önkormányzat képviselőtestületének összetételéről, valamint a megyék, a városok és a járások vezetőinek és helyetteseiknek a személyéről hozhat döntést. 

Rendbontásról a szavazás során nem érkezett hír. A választások első, nem hivatalos eredményeit a választási bizottság várhatóan éjszaka ismerteti. Elemzők szerint a helyhatósági választások elsősorban a szociáldemokraták vezette kormánykoalíció támogatottságának tesztje, amely az áprilisban rendezett európai parlamenti választáson alulmaradt az ellenzéki, jobboldali Horvát Demokratikus Közösséggel és szövetségeseivel szemben. 

A helyhatósági választásokkal egy időben rendezték meg a kisebbségi elöljáró-helyettesek választását is. Azokban a városokban és járásokban ugyanis, ahol a lakosságon belül egy kisebbség aránya meghaladja a 15 százalékot, az adott kisebbség jogosult delegálni egy-egy polgármester-, illetve járási elöljáró-helyettest. 

A magyarok esetében ez négy járásban igaz. Egy ötödik járásban a magyarok nemcsak meghaladják ezt az arányt, hanem a legnépesebb közösséget alkotják, így ott az elöljárói posztért két magyar jelölt indult. A megyék esetében 5 százalék a küszöb. Horvátországban a konzervatív pártok hagyományosan a vidéki közösségekben, a balközép tömörülések pedig a városokban népszerűek. 

Ezt a szabályt azonban számos kivétel erősíti. Isztrián, valamint a kelet-horvátországi Szlavóniában és Baranyában a korábbi választásokon regionális pártok - az előbbi térségben baloldali lokálpatrióták, az utóbbiban jobboldaliak - értek el lenyűgöző eredményeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.