Horvátország érett az uniós tagságra

Horvát EU-csatlakozás - jóváhagyta a német parlament is

A német parlament alsóháza, a Bundestag csütörtökön jóváhagyta Horvátország európai uniós csatlakozási szerződését, ezzel lezárult a csatlakozási szerződés ratifikációs folyamata.

2013.05.16 19:17MTI

Németország az Európai Unió tagállamai közül utolsóként illesztette be nemzeti jogrendjébe a nyugat-balkáni ország csatlakozásáról szóló szerződést, mert a konzervatív-liberális német kormány bevárta, hogy az Európai Bizottság lezárja a csatlakozási felkészülésről végzett vizsgálatsorozatát. Az utolsó úgynevezett monitoring jelentés március végén készült el, és azt a következtetést tartalmazta, hogy Horvátország érett az uniós tagságra.
   
A Bundestagban végül valamennyi frakció támogatásával, ellenszavazat nélkül fogadták el a kormány előterjesztését a szerződés ratifikálásáról, és egy másik előterjesztést, amely a horvát uniós tagság révén szükségessé vált jogszabály-módosításokról szól. A döntéssel az utolsó akadály is elhárult az elől, hogy Horvátország július elsején 28. tagállamként csatlakozhasson az EU-hoz.
   
Horvátország 2003-ban nyújtott be tagfelvételi kérelmet az EU-hoz. A tagjelölti státuszt 2004-ben nyerte el, és 2005 márciusában kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat, amelyek több mint hat évig tartottak.
   
A csatlakozási szerződést 2011. december 9-én írták alá a jelenlegi tagállamok vezetői. Ezt követte a szerződés tagországi ratifikációjának folyamata, amely a Bundestag döntésig, csaknem másfél évig tartott.
   
Az EU-hoz 2004-ben csatlakozott Szlovénia után Horvátország lesz az egykori Jugoszlávia második utódállama, amely teljes jogú tagságot nyer az EU-ban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.