200 fegyveres vette körül

Feloldották a líbiai minisztériumok blokádját a milicisták

Véget ért Líbiában a külügyminisztérium és az igazságügyi minisztérium épülete körüli blokád, amelyet két hete létesítettek fegyveres milicisták.

2013.05.12 18:55MTI

A nagyjából 200 fegyveres teherautókkal vette körül a két minisztérium épületét. Azt követelték, hogy tisztítsák meg a két tárca apparátusát azoktól, akik együttműködtek a 2011-ben megdöntött Moammer Kadhafi-féle diktatúrával.
   
Hírek szerint a milicisták körülzárták a belügyminisztériumot és az állami televízió egyik épületét is.
   
A líbiai parlament a milicisták követelésének eleget téve elfogadott egy törvényt, amelyben eltiltotta kormányzati tisztség viselésétől mindazokat, akik magas beosztásban voltak Kadhafi uralma idején.
   
Megfigyelők szerint azonban a milicisták valójában Ali Zidan miniszterelnökre akartak nyomást gyakorolni, hogy a kormány ne oszlassa föl egységeiket, amelyeknek komoly szerepük volt a rezsim megdöntésében, de a rendszerváltás óta akadályát jelentik a közbiztonság helyreállításának.
   
A líbiai igazságügyi miniszter tagadta, hogy a kormány megállapodott volna bármiről a milicistákkal.
   
Líbiában több mint másfél évvel a diktatúra megdöntése után továbbra is gyenge a központi hatalom. A keleti országrész legnagyobb városában, Bengáziban vasárnap hajnalban kézigránátot dobtak két rendőrállomásra. Senki sem sebesült meg.
   
A rossz biztonsági helyzet miatt a BP olajtársaság bejelentette, hogy "elővigyázatosságból" kivonja Líbiából a nem helyi állampolgár alkalmazottait. A brit külügyminisztérium pénteken jelentette be, hogy a "közelmúltbeli politikai nyugtalanság" miatt átmenetileg hazahív néhány alkalmazottat a tripoli nagykövetségről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.