Ne Hágában!

Líbia maga szeretné elítélni Kadhafi kémfőnökét

Hivatalos beadvánnyal fordultak a líbiai hatóságok szerdán a hágai Nemzetközi Büntető Bírósághoz (ICC) annak érdekében, hogy Moammer Kadhafi korábbi líbiai vezető kémfőnöke, Abdullah asz-Szenusszi ne Hágában, hanem Líbiában álljon bíróság elé.

2013.04.03 16:47MTI

Az ICC honlapján szerdán közzétett, mintegy 100 oldalas beadványban a líbiai kormányt képviselő ügyvédek a törvényszéket létrehozó római statútumra hivatkoznak. Ismertetetik: a líbiai hatóságok is nyomozást folytatnak a líbiai hírszerzést a Kadhafi-érában irányító asz-Szenusszi ellen annak érdekében, hogy fény derüljön arra, terheli-e büntetőjogi felelősség líbiai civilek meggyilkolásáért és üldözéséért a Kadhafi-rendszerben, ami a mostani tripoli vezetés megítélése szerint emberiesség elleni bűn.

A jogászok arra is kitérnek, hogy az észak-afrikai ország jelenlegi vezetése a jogállamiság elvein alapuló, új és demokratikus" Líbia megteremtésén dolgozik, valamint képes és hajlandó" igazságot szolgáltatni Abdullah asz-Szenusszi ügyében. Az ügyvédek úgy érvelnek, hogy a líbiai büntetőeljárás elsőbbséget élvez az ICC-tárgyalással szemben, mert a nemzetközi törvényszék statútuma a komplementaritás elvére" épül, amely szerint a tagállami ítélkezés elsőbbséget élvez a nemzetközi igazságszolgáltatásban. Éppen ezért a líbiai kormány jogi képviselői azt kérik az ICC-től, hogy asz-Szenusszi ügyét utasítsa el.

Abdullah asz-Szenusszi Moammer Kadhafi 2011-ben megbuktatott és meggyilkolt líbiai vezető sógora volt, az ezredes uralmának évtizedei alatt a katonai, a belföldi és a külföldi titkos szolgálatot is irányította. A líbiai hatóságok szerint a többi között azért a vérengzésért is felelősségre vonható, amelyben több mint 1200 fogva tartottat gyilkoltak meg az Abu Szalim börtönben 1996-ban. Kadhafi megbuktatása után asz-Szanusszi elhagyta Líbiát, Mauritániában fogták el. Nouakchott pedig tavaly ősszel adta ki Tripolinak. Ügyvédei azt szeretnék, ha Hágában állna bíróság elé, mert úgy vélik, Líbiában nem lenne része tisztességes eljárásban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.