Líbia

A felkelők kivégezték Kadhafit a Human Rights Watch szerint

Tavaly októberben a líbiai felkelők kivégezték Moammer Kadhafi volt diktátort, az egyik fiát és még több tucat embert - jelentette be szerdán a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet.

2012.10.17 18:40MTI

A HRW 50 oldalas jelentése szerint a felkelés utolsó nagy, Szirt városért vívott ütközete után a felkelők kivégezték a Kadhafi-rezsim 66 hívét, s megölték magát Kadhafit, illetve Muataszim nevű fiát is. A dokumentum állítása a lázadók által készített videofelvételeken alapul, amelyeken sok, később egy szirti szállodában agyonlőve talált ember még élve, fogolyként látható.

"A bizonyítékok szerint az ellenzéki milíciák legalább 66 olyan személyt végeztek ki, aki Kadhafi Szirtben elfogott konvojához tartozott" - jelentette ki Peter Bouckaert, a HRW szükséghelyzetekkel foglalkozó igazgatója.

A bizonyítékok alapjául szolgáló videofelvételt egy felkelő készítette mobiltelefonnal. Ezen foglyok láthatók, akik közül később többet a szállodában találtak holtan, hátrakötözött kézzel.

Ami a néhai líbiai vezetőt illeti, ő katonai konvojjal próbált menekülni Szirtből, de egy NATO-repülőgép az oszlopot megállította, s a támadás után életben maradtak a felkelők fogságába kerültek. "Moammer Kadhafit élve, egy fejsebtől erősen vérezve fogták el. Videofelvétel tanúsítja, hogy az ellenzékiek súlyosan megverték, s bajonettel szurkálták az ülepét, további sebeket és vérzést okozva neki. Mikor félmeztelenül feltették egy mentőautóra, akkor már halottnak látszott" - áll a HRW jelentésében, amely rácáfol a líbiai hatóságoknak arra a korábbi állítására, hogy Kadhafi menekülés közben, az egymást támadók kereszttüzében esett el.

Muataszim, Kadhafi fia ugyancsak élve, fogságban látható egy felvételen, később viszont egy miszrátai hullaházban találtak rá, az apja mellett.

"A háború törvényei szerint a fogságba esett harcolók megölése háborús bűn, s a líbiai polgári és katonai hatóságok kötelesek kivizsgálni a háborús bűnöket, valamint a nemzetközi emberiességi törvények megsértésének más eseteit" - szögezte le a HRW jelentése.

A dokumentum néhány nappal október 23-a, Szirt elestének a jelenlegi líbiai rendszer által a "felszabadulás napja" néven emlegetett évfordulója előtt került nyilvánosságra. Az ünneplésre készülő új tripoli vezetés egy évvel a fegyveres felkelés lezárulta után is erősen függ a városokat biztosító és a határokat őrző korábbi felkelő milíciáktól, mivel nincs erős nemzeti hadsereg és kormányzati irányítás alatt álló biztonsági erő Líbiában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.