"Békés hazánk, Líbia"

Mi a helyzet Kadhafi népével?

Miközben a nyugati világ szeme Szírián függ, kevés szó esik a tavalyi év nagy politikai sikertörténetéről, Líbiáról.

Nézze meg a képeket! - Kadhafi holttestét találták meg? >>> képgaléria

2012.08.10 14:16Konrád - ma.hu

Az ország átmeneti vezetése éppen készül átadni a hatalmat az évtizedek óta első ízben demokratikus keretek között megválasztott Nemzetgyűlésnek. De mivel az országot több, állig felfegyverzett, egymással erősen rivalizáló csoport tartja ellenőrzése alatt, az észak-afrikai ország a várakozásokkal ellentétben nem vált a béke és jólét szigetévé, nagyjából ugyanúgy az erőszak az úr az országban, mint a polgárháború idején.

A múlt hónapban tartott választások előtt az Átmeneti Tanács gondosan kitiltotta a jelöltek köréből a törzsi, etnikai vagy vallási alapon szerveződött pártokat. Természetesen bárki, akinek valamiféle kapcsolata volt a néhai Kadhafi ezredessel, szintén tiltólistára került.

Ezek után nem meglepő, hogy a Nemzetgyűlés 200 székének nagy részén olyan magánszemélyek ülnek, akiknek politikai céljai ismeretlenek. Elég nehéz megjósolni, vajon miképpen fognak közös nevezőre jutni ezek az emberek, és képesek lesznek-e egyáltalán olyan kormányt alakítani, ami el tudja kezdeni a hosszú távú és következetes törvénykezést.

Az ezredes kivégzésével a konfliktus nem ért véget Líbiában, ez bizton kijelenthető. Az erőszak mindennapos dolog az országban különösen a felkelés szülővárosában, Bengáziban. A milíciák kimondottan a biztonsági apparátust támadják, rendőrőrsöket és a rendvédelmi dolgozókat. Bengáziban kimondottan kedvelt célpontnak számítanak a hírszerzők, illetve a katonatisztek. Még a Nemzetközi Vöröskereszt is kénytelen volt abbahagyni misszióját a városban, hiszen az ő dolgozóik is célponttá váltak.

Forrongás mindenfelé

A főváros szintén forrong. Egyik szombaton újabb bombatámadásos merénylet történt, mikor egy autóba rejtett pokolgép robbant Tripoli valamely rendőrségi épülete mellett. A harmadik tűzfészek az ország déli területe, ahol a régió irányításért folyamatosan harcolnak egymással a különböző felekezeti csoportok és szervezetek.

“Az ország jelenleg három részre oszlik: keletre, nyugatra és délre. Nincsen központi hatalom, tehát amikor a hatalomátadásról beszélünk – nos, nem tudom, ki adja át a hatalmat, és kinek. Kész anarchia, ami itt van” - mondta el Dr. Conn Hallinan, a Foreign Policy in Focus rovatvezetője. “Nem látom pontosan, hogy a Nemzetgyűlés miféle hatalom birtokosa lesz majd”. A Nemzetgyűlés legnagyobb frakcióját a Nemzeti Erők Szövetsége adja 39 székkel. A Szövetség, amit a korábbi átmeneti miniszterelnök, Mahmoud Jibril vezet, USA-barát párt, maga Jibril az Egyesült Államokban tanult.    

Ami a többi politikai szervezetet illeti, nos, az ő terveik ismeretlenek. “Rendkívül sokféle célja van jelenleg Líbiában az embereknek, egyelőre minden attól függ, kinél vannak a fegyverek” - mondta el Hallinan. Az elméletileg az Átmeneti tanács hatásköre alá tartozó militáns csoportok között folyamatos ellentétek vannak. Ennél fogva ezek az erők képtelenek megfelelő biztonságot teremteni az országban. Ha ez így megy tovább, képtelenek lesznek bármiféle kül- vagy belpolitikai törvényt betartatni Líbiában. 

Az USA-nak a káosz kell?

Az USA azt reméli, hogy a leendő kormány olyan rezsim lesz, amivel lehet üzletelni. De a líbiai emberek többsége erősen kételkedik abban, hogy ez az új kormány bármiféle stabil rezsimmé tudna alakulni" - mondta el Abayomi Azikwe, a Pan-African News Wire szerkesztője.

Tehát bármennyire is elégedetten dőltek hátra a nyugati vezetők Kadhafi halála után (és miatt), abban bízva, hogy itt valamiféle nyugati típusú demokrácia fog születni egyik napról a másikra, az igazság az, hogy a Nemzetgyűlés képtelen lesz békét teremteni az országban. Egyébként az országban tomboló több tízezer felfegyverzett milicista - akik finoman szólva sem nagy tisztelői az emberi jogoknak - lefegyverzése bárki számára komoly feladat lenne.

De ahogy Richard Spencer, az AlternativeRight.com alapítója és társ-szerkesztője elmondta, a belső béke megteremtése nem különösen fontos annak érdekében, hogy az USA kiaknázhassa az ország hatalmas mennyiségű olajtartalékát. "Azt hiszem, az USA kimondottan örülne, ha Líbia olyan kaotikus országgá válna ahol nincsen központi hatalom, ami esetleg ellenezhetné azt, amit tesznek" - mondta Spencer. "A politikai stabilitás és a folyamatos olajkitermelés két teljesen külön téma".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.