Szabotázs miatt 24 helyiség nem nyitott ki

60 százalék adta le a voksát a líbiai választásokon

A líbiai parlamenti választásokon a részvétel elérte a 60 százalékot az első összegzés szerint, az 1554 választási helyiségből végül csak 24 nem nyitott ki egyáltalán szabotázs miatt.

2012.07.08 07:37MTI

A tájékoztatást szombat este a központi választási bizottság adta.

Núri al-Abbár, a bizottság elnöke napközben még arról számolt be, hogy "biztonsági okokból" körülbelül száz szavazóhelyiséget nem tudtak kinyitni a voksolás hivatalos kezdő időpontjára. A bizottság kitolta az urnazárás időpontját azokon a helyeken, ahol fennakadás volt.

Radikális iszlamisták, valamint a föderalizmust támogató csoportok - amelyek szerint az ország keleti része alulreprezentált lesz a megválasztandó ideiglenes törvényhozó szervben, az Általános Nemzeti Kongresszusban - több szavazókört lerohantak, és ellopták vagy felgyújtották az urnákat. A legsúlyosabb incidensek Adzsdábíjában, Kelet-Líbia egyik legjelentősebb városában és Bregában voltak. Az előbbi városban egy biztonsági őr lelőtt egy férfit, mert ő el akart lopni egy szavazóurnát. Bengáziban tűzpárbaj tört ki a választásokat támogatók és ellenzők között, és ebben is meghalt egy ember. Tripoliban a hangulat sokkal inkább ünnepélyes volt hírügynökségi jelentések szerint. Sok szavazó nagyon meghatódottan nyilatkozott a tudósítóknak, miközben sorban állt, hogy leadhassa voksát. Egy választási biztos elmondása szerint több asszony sírt, miközben a fülkében kitöltötte a szavazólapot.

A 200 képviselői helyért több mint 3700 jelölt versengett, többségük iszlamista programmal, ami azt sejteti, hogy Líbia lesz az "arab tavasz" országai közül a következő - Egyiptom és Tunézia után -, amelyben vallási párt szerzi meg a hatalmat.

A nyugati hatalmak, amelyek támogatták a Moammer Kadhafi diktátor hatalmát megdöntő felkelést, és a NATO révén segítették azt, visszautasították a sugalmazást, miszerint az erőszakcselekmények miatt a választások nem törvényesek. William Hague brit külügyminiszter kijelentette, hogy a szombati nap egy újabb mérföldkő volt a líbiaiak arra irányuló küzdelmében, hogy békés, stabil, virágzó és demokratikus országot teremtsenek maguknak. Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője pedig azt mondta: a líbiaiak méltóságteljesen és fegyelmezetten döntöttek jövőjükről.

A választások esélyesei a törzsi klánok képviselői és a Kadhafi-rezsim megbuktatása után az illegalitásból előjött iszlamista "muzulmán testvérek", akik az Igazságosság és Alkotás Pártjában egyesültek. A szavazatszámlálás legkorábban hétfőn fejeződik be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.