Évtizedek óta az első szabad voksolás

Líbiai választásokhoz gratulálnak az amerikai vezetők

Barack Obama amerikai elnök mérföldkőnek nevezte a szombati líbiai választásokat a Moammer Kadhafi utáni demokratikus átmenetben, és Hillary Clinton külügyminiszter is hasonló szavakkal gratulált az észak-afrikai országnak az évtizedek óta első szabad voksoláshoz.

2012.07.08 14:10MTI

"Több mint negyven év után, amely alatt Líbia egy diktátor markában volt, a mai történelmi választás aláhúzza, hogy Líbia jövője a líbiai nép kezében van" - mondta Barack Obama helyi idő szerint szombati washingtoni nyilatkozatában. Úgy vélekedett, hogy bár a légkör még nem teljesen nyugodt az arab országban, a Kadhafi eltűnése óta történtek igazolják annak a döntésének a helyességét, hogy országa részt vett a NATO légi hadműveletében, amely segítette a lázadókat a diktátor híveinek legyőzésében.

"Az Egyesült Államok büszke arra a szerepre, amelyet a líbiai forradalom támogatásában és a líbiai nép védelmében játszottunk, s reméljük, hogy szorosan együttműködhetünk az új Líbiával, beleértve a megválasztott kongresszust és Líbia új vezetőit" - hangoztatta az amerikai elnök. "Partnerek leszünk a líbiai nép munkájában, amellyel nyitott és átlátható intézményeket épít ki, megteremti a biztonságot és a jogállamiságot, növeli a lehetőségeket, elősegíti az egységet és a megbékélést."

Obama rámutatott ugyanakkor, hogy számítani kell még nehéz kihívásokra, s emlékeztetett arra, hogy egyes helyeken még nem fejeződött be a szavazás.

A Tokióban tartózkodó Hillary Clinton amerikai külügyminiszter vasárnap gratulált Líbiának, és hangsúlyozta, hogy Washington kész segíteni az ország szabad és békés demokráciává válását. Obamához hasonlóan ő is történelmi mérföldkőnek nevezte a választásokat. Mint mondta, több mint négy évtizedes tekintélyelvű uralom után a Líbia minden szegletéből való nők és férfiak határozhatják meg saját jövőjüket", s ez "a nép akarata, nem a diktátor szeszélye".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.