Oroszország

A Munka Hősei: sebésztől és bányagépészig

A Munka Hőse érdemrend az Oroszország Hőse elismerés mellett a második legmagasabb állami kitüntetés lett az Oroszországi Föderációban.

2013.05.01 14:20MTI

Sebészt és bányagépészt is kitüntetett szerdán Szentpéterváron Vlagyimir Putyin az Oroszországban nemrég újra rendszeresített Munka Hőse arany érdemrenddel.

Az orosz államfő öt személynek adományozta az elismerést. A választás Jurij Konnovra, egy 40 éves tapasztalattal rendelkező gépészre, Konsztantyin Csumanov cseljabinszki esztergályosra és Vlagyimir Melnyikre, egy kemerovói bánya gépészére esett. Ugyancsak megkapta a kitüntetést Alekszandr Konovalov idegsebész, a Budrenko Intézet igazgatója és Valerij Gergijev karmester, a nemrég felújított szentpétervári Mariinszkij színház vezetője is.

A Munka Hőse érdemrend az Oroszország Hőse elismerés mellett a második legmagasabb állami kitüntetés lett az Oroszországi Föderációban. Putyin rendelete értelmében az elismerést elnyerő személyeknek, így a "munka hőseinek" még életükben bronz mellszobrot állítanak szülővárosukban.

A kitüntetés visszaállításáról szóló rendeletet március végén írta alá az orosz államfő.

A Szovjetunióban rendkívül rangosnak számító, hasonló elnevezésű elismerés bevezetésének ötlete tavaly december elején merült fel. A kezdeményező Igor Holmanszkih, az orosz elnöknek az uráli föderációs körzetbe 2012 májusában kinevezett képviselője. Az Uráli Vagongyár korábbi üzemvezetője arról vált híressé, hogy egy 2011 decemberi televíziós műsorban felajánlotta Putyinnak, kollégáival, a munkásokkal együtt Moszkvába utazik és megvédi a hatalmat az ellene tüntetőktől.



A sztálini korszakban, 1927-ben Munka Hőse elnevezéssel alapított kitüntetést 1928 és 1938 között adományozták a Szovjetunióban, ezután a Szocialista Munka Hőse érdemrend nevet kapta, amelyet először Sztálinnak ítélték oda 1939-ben. Később a Varsói Szerződés többi államára is kiterjesztették az elismerést, így Magyarországon is megjelent 1953-ban.

A kitüntetés 1991-ig létezett. A Szovjetunióban a több éve dolgozó élmunkások kaphatták a szakszervezetek ajánlása és a munkásgyűlések döntése alapján. Hiánycikknek számító értékes ajándékokban is részesültek, például egy pár csizmát vagy egy vég szövetet kaptak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.