Kérek egy sört! Rendben, két Gandalf lesz

Új-Zéland Tolkien-karakterekre cseréli hőseit

Úgy tűnik, hogy az Új-zélandiak annyira azonosultak a Tolkien regények karaktereivel, hogy a hivatalos pénzüket is megváltoztatják miattuk.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2012.10.13 19:13Konrád - ma.hu
Kattintson a képre! >>>

Elnökök, államfők, királyok, híres történelmi személyek és művészek privilégiuma, hogy arcképük szerepeljen egy ország hivatalos pénzén. De Új-Zéland lakosai annyira közel érzik magukhoz Középfölde kitalált karaktereit - nem csoda, hiszen a filmeket az Ausztráliával szomszédos szigeten forgatták -, hogy a hivatalos pénzérméken is ők fognak szerepelni. Igen, még Gollam is.

A pénzek és a postai bélyegek piacra kerülését úgy időzítették, hogy egyszerre történjen az A Hobbit: Egy váratlan utazás című mozifilmmel. Az ünnepi pénzérméket és bélyegeket régóta használják arra, hogy tisztelettel adózzanak embereknek, helyeknek vagy eseményeknek, de ezekből többnyire csak keveset készítenek, elsősorban a gyűjtők számára. A Hobbit azonban akkora népszerűségnek örvend, hogy a szereplők törvényes fizetőeszközzé és rendes postai bélyeggé avanzsáltak.

A bélyegek ára 1,90 dollár lesz, a pénzérmék pedig az egydollárostól a tízdollárosig váltakoznak. Minden fontosabb karakter szerepel rajtuk, körülöttük a latin betűkkel illetve tünde rúnákkal írt Középfölde - Új-Zéland felirattal. A Gandalfot alakító színész, Sir Ian McKellen nagyon megörült a hírnek és a Szürke Zarándokhoz illő nyilatkozatot tett. "Az, hogy rátegyék Gandalfot ezekre a mesés érmékre, Mágustól való ötlet".

Bár bizonyos szempontból az egész egy nagyszabású marketingfogás, de elég jelentős elkötelezettség igényel az Új-zélandiak részéről, hogy a szeretett Középföldét a pénzükre rakják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.