Megjelent A hobbit művészete album

Több hobbit is űzött Tolkien: kiadták ismeretlen Hobbit-rajzait

Kiadták J. R. R. Tolkien A hobbit című regényéhez készített, eddig még nem publikált rajzait és festményeit.

2011.10.29 13:59MTI

Az 1937-ben megjelent könyvhöz annak idején maga a szerző alkotott illusztrációkat, ám számos tollrajz és festmény kimaradt a kiadásból. Ezek a munkák a közelmúltban kerültek elő az oxfordi Bodleian Könyvtárból - közölte a BBC online kiadása.
   
Az eredeti Tolkien-kiadást az író tíz fekete-fehér képe, térképei és különleges mintái díszítették. A napokban megjelent The Art of the Hobbit (A hobbit művészete) című albumhoz már több mint száz eddig nem publikált rajzot, térképet és tervrajzot gyűjtöttek össze a szerzőtől.
   
Néhány rajzot egy korábbi műve, a Kóborló és a varázsló ihletett. Ezt a regényt annak idején fiának, Michaelnek írta. Bár a kiskutya, Kóbor kalandjairól szóló mű A hobbit előtt született, nyomtatásban először 1998-ban látott napvilágot. (A magyar fordítás tíz éve jelent meg.)
   
Jövőre ünneplik A hobbit megjelenésének 75. évfordulóját. Peter Jackson kétrészes filmadaptációjának első epizódja is 2012-ben kerül a mozikba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.