Egy író mind felett

J.R.R. Tolkienre emlékeznek szombaton

A Magyar Tolkien Társaság rendhagyó módon, színpadi produkciókkal emlékezik meg A gyűrűk ura című trilógia írójáról, 2009 első szombatján este fél héttől - közölte a társaság kommunikációs felelőse, Barna Bálint az MTI-vel.

2008.12.30 12:17MTI

Rendezvényük a Magyar Tolkien Társaság régi hagyományait követi, de 2009-ben nem egésznapos családi programmal emlékeznek meg J.R.R. Tolkien születésnapjáról, hanem néhány órás színpadi esttel tisztelegnek az író előtt, amelyben a tánc-, ének-, és rövid prózai jelenetek között sok meglepetés is várható - tájékoztatott Barna Bálint.

Az est lezárásaként közösen koccintanak a szervezők, fellépők, nézők és vendégek a "Professzor" egészségére az óbudai Alternatív Közgazdasági Gimnázium színháztermében.

A műsor az Illúvatar gyermekei - Fény és árnyék című kortárs kontakttáncjelenettel kezdődik, majd hobbit kocsmadalok hangzanak el két részletben. Közöttük a Hobbit megyeőrök jó útra térnek címmel ír sztepptáncjelenetben gyönyörködhet a néző. Előadás hallható a mágusokról, és megszólal az Into the West, A király visszatér filmváltozatának főcímdala is, majd bábelőadás, újabb táncjelenet és az Utolsó tünde dala gazdagítja a programot.

A 2002-ben alakult Magyar Tolkien Társaság először Tolkien születésének 111. évfordulóján (2003-ban) rendezte meg az eseményt, a 111-es szám ugyanis fontos volt A gyűrűk ura történetében.

J. R. R. (John Ronald Reuel) Tolkien 1892. január 3-án született a dél-afrikai Oranje szabadállam fővárosában, Bloedfonteinben. Az apa halála után az édesanya a két gyermekkel Angliába költözött. Tolkien a birminghami King Edward Schoolban, majd az oxfordi Exeter College-ban folytatta tanulmányait. Főként a nyelvészet érdekelte, játékból kialakított egy új "ősgermán" nyelvet. Később kezébe került a Kalevala angol fordítása, és a finn mitológia annyira megragadta, hogy megtanult finnül. Ennek alapján új nyelvet kezdett alkotni - ebből fejlődött ki később a quenya, a tündenyelv.

Élete során összesen tizenöt mesterséges nyelvet alkotott, és tucatnyi európai nyelven beszélt folyékonyan. Az I. világháborúban megsebesült, a kórházban kezdte írni azokat a meséket, amelyekből megszületett a Szilmarilok című kötet.

Gyermekeinek mesélte először Zsákos Bilbó, a félénk hobbit történetét, amely 1937-ben látott napvilágot The Hobbit címmel. Tizenhét évig dolgozott A gyűrűk Ura című trilógián: 1954-ben jelent meg A gyűrű szövetsége és A két torony, 1955-ben A király visszatér.

A magyar fordítást Réz Ádám készítette, majd halála után a munkát Göncz Árpád folytatta.

A verseket Tandori Dezső ültette át magyarra, a kötetek az 1970-es években jelentek meg Magyarországon. J. R. R. Tolkien 1973. szeptember 2-án hunyt el az angliai Bournemouthban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.