Előzetes letartóztatásba helyezték

Erőszak szítása címén emeltek vádat egy volt tábornok ellen Venezuelában

A venezuelai hatóságok előzetes letartóztatásba helyezték hétfőn azt a másként gondolkodó volt tábornokot, akit a hét végén vettek őrizetbe azzal a váddal, hogy ő volt a felbujtója a vitatott elnökválasztások után kirobbant zavargásoknak.

2013.04.30 08:07MTI

Az ellenzék vezetői azt mondják, hogy az Antonio Rivero nyugalmazott tábornok ellen emelt vád a politikai leszámolás része, amellyel a venezuelai kormány el akarja fojtani a Nicolás Maduro április 14-i szűk elnökválasztási győzelme miatt kirobbant elégedetlenséget.
   
Az ellenzéki Népi Akarat mozgalomhoz tartozó Rivero őrizetbe vételét szombaton jelentették be. A venezuelai főügyészség közlése szerint az illetékes bíróság hétfőn bűncselekményre való felbujtással és bűnrészességgel vádolta meg a volt tábornokot.
   
Testvérének azt mondta, Rivero éhségsztrájkot kezdett a letartóztatása elleni tiltakozásul.
   
Henrique Capriles ellenzéki jelölt kevesebb mint 2 százalékos különbséggel vesztette el a Hugo Chávez elnök halálát követően április 14-én megtartott választást Nicolás Maduro ideiglenes elnökkel szemben. Emiatt az ellenzék tiltakozó akciókat szervezett, azok viszont erőszakba torkolltak, amelynek kilenc halálos áldozata és több tucatnyi sebesültje volt. A kormány az ellenzéket és személyesen Caprilest vádolta kezdetben azzal, hogy zavargásokat szított, végső célja pedig egy államcsíny lett volna.
   
A Madurót csalással vádoló ellenzék követelésére a központi választási bizottság hétfőn megkezdte a választások napján nem ellenőrzött 46 százaléknyi szavazat részleges vizsgálatát. Az ellenzék a szavazatok teljes újraszámlálását követelte.
   
Capriles közben tiltakozott amiatt, hogy Maduro kormánya felfüggesztette az általa vezetett Miranda tartomány szövetségi finanszírozását. Az ellenzéki politikus szerint a kormány ezzel 37 ezer mirandai állami alkalmazott emberi jogait sérti meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.