Embargósértés?

Ománba érkezett az Amerikában fogva tartott iráni tudós

Az ománi fővárosba, Maszkatba érkezett pénteken Modzstaba Atarodi iráni tudós, akit közel másfél évig tartottak fogva az Egyesült Államokban az Irán elleni amerikai szankciók megsértésének vádjával.

2013.04.26 12:40MTI

Az ügyében közbenjáró ománi külügyminisztérium közleményében emberiességi gesztusnak nevezte az iráni tudós szabadon bocsátását. A már letartóztatása előtt is súlyos szív- és érrendszeri problémákkal kezelt 55 éves férfi iráni híradások szerint szombaton térhet vissza hazájába.

Atarodit, a teheráni Saríf Műszaki Egyetem adjunktusát, a mikrocsiptechnológia ismert szakértőjét 2011 decemberében vették őrizetbe a Los Angeles-i repülőtéren, azzal vádolva őt, hogy korszerű laboratóriumi műszert vásárolt az Egyesült Államokban, megsértve ezzel az Irán ellen vitatott atomprogramja miatt érvényben lévő büntetőintézkedéseket.

Egyetemének szóvivője akkor úgy nyilatkozott, hogy a berendezés, amelyet a tudós megvett, "nevetségesen egyszerű dolog, amelyet bárki megvásárolhat". Ügyvédje pedig azt állította, hogy védence azért utazott Los Angelesbe, mert kardiológus bátyja ott dolgozik, és hozzá érkezett kezelésre.

Az IRNA hivatalos iráni hírügynökség a héten hírül adta már, hogy az Egyesült Államok szabadon bocsátotta a tudóst. Az Arab-félsziget keleti csücskén elterülő, Iránnal jó viszonyt ápoló Omán korábban is közvetített már a diplomáciai kapcsolatukat 1979-ben megszakító Washington és Teherán között.

2011 szeptemberében Maszkaton át térhetett haza az Egyesült Államokba két amerikai turista, akit két évvel korábban vettek őrizetbe az iszlám köztársaság hatóságai kémkedés és tiltott határátlépés vádjával. Harmadik társuk egy évvel korábban szabadult ki. A három amerikai fiatal azt állította, hogy túrázott Irak kurdok lakta északi vidékén, amikor áttévedt Iránba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.