600 ezer fős hadsereg

Iráni főparancsnok: a hadsereg romba tudja dönteni Izraelt

Izrael romba döntéséhez elegendő a hadsereg bevetése, egy ilyen művelethez nincs szükség az iráni fegyveres erők teljes kapacitásának a kihasználására.

2013.04.18 13:43MTI

A nemzeti hadsereg napja alkalmából mondott beszédében Attaollah Szálehi ezzel az izraeli vezérkari főnök minap elhangzott nyilatkozatára reagált, amely szerint a zsidó állam egyedül - amerikai segítség nélkül - képes Irán megtámadására. Benni Ganc a Teherán elleni szankciók előnyben részesítésére utalva ugyanakkor azt is értésre adta, hogy egy ilyen csapás még várat magára. 
   
Mahmúd Ahmadinezsád az ünnep alkalmából tartott katonai felvonulás előtt élesen bírálta meg nem nevezett külföldi országok perzsa-öbölbeli jelenlétét, amit a régióban uralkodó bizonytalanság forrásának nevezett. Megfigyelők szerint az iráni elnök minden bizonnyal a nyugati államokra és az Egyesült Államok Bahreinban állomásozó 5. flottájára  utalt.
   
Az iráni elnök hangoztatta: hazája "mindig is vigyázott a békére és a biztonságra" az Öbölben és a stratégiai fontosságú Hormuzi-szorosban.
   
Iránban a 600 ezer fős hadsereg mellett a fegyveres erők szerves részét képezi az 1979-es forradalom után létrehozott Forradalmi Gárda is, amelynek feladatai közé tartozik többek között az ország ballisztikus programjának felügyelete. A 120 ezer tagú elitalakulat szakértők szerint erősebb és jobban felszerelt, mint a reguláris hadsereg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.