"Megrögzött terrorista"

Újra életfogytiglanra ítélték Oszama bin Laden titkárát

Újra életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte egy amerikai bíróság kedden Oszama bin Laden egykori személyi titkárát, Vadih el-Hadzsot amerikaiak megöléséért és az Egyesült Államok tanzániai és kenyai nagykövetsége ellen 1998 nyarán elkövetet robbantások megszervezéséért.

2013.04.24 08:09MTI

A libanoni származású, amerikai állampolgársággal rendelkező férfit három társával együtt 2001-ben már életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a robbantásokkal összefüggésben, de egy New York-i fellebbviteli bíróság hét évre rá, 2008-ban perújrafelvételt rendelt el el-Hadzs ügyében.
   
Egy manhattani bíróságon zajló új eljárásban a vádlott ügyvédei kegyelmet kértek, de Lewis Kaplan bíró úgy ítélte meg, hogy Vadih el-Hadzs "megrögzött terrorista", és nem tanúsít semmilyen megbánást. A bíró szerint ha a vádlottat szabadlábra helyezné, újra terrortámadásokra hajtana végre. Vadih el-Hadzsot így immár másodszor is életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte.
   
Az Egyesült Államok nairobi (Kenya) és Dar es-Salaam-i (Tanzánia) nagykövetségének épülete ellen 1998. augusztus 7-én hatalmas erejű pokolgépes merényletet hajtottak végre, szinte percre azonos időben. A robbanóanyagot teherautóval juttatták az épületekhez. A két robbantásban összesen 224-en haltak meg, köztük 12 amerikai. A nairobi nagykövetség épülete mellett álló irodaház is összedőlt, és ott volt a legtöbb - zömmel kenyai - áldozat. 
   
A vád szerint a cselekményeket Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorszervezet néhai főnökének utasítására hajtotta végre Vadih el-Hadzs az al-Kaida három másik tagjával együtt. Vadih el-Hadzs személyi titkára volt Oszama bin Ladennek, és a robbantások idején Texasban tartózkodott. Nem a merénylet közvetlen végrehajtásáért ítélték el, hanem mert tevékenyen közreműködött a robbantásokat végrehajtó terrorsejt létrehozásában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.