A pesavari börtönben

Az Oszama bin Ladent lebuktató orvos éhségsztrájkba kezdett

Fogva tartási körülményei miatti tiltakozásul éhségsztrájkba kezdett a héten pesavari börtönében az a palesztin orvos, aki Oszama bin Laden terroristavezér nyomára vezette az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA).

2012.11.29 09:35MTI

Sakil Afridit májusban ítélték 33 évi börtönbüntetésre, de egy bírósági dokumentum szerint nem a CIA-nak nyújtott segítségért, hanem a szélsőséges iszlamistákkal való kapcsolattartásért. Mégis sokan úgy gondolják, hogy Pakisztán bosszúból büntette meg az orvost, amiért az al-Kaida vezérének nyomára vezette az amerikaiakat. Alátámasztja ezt a gyanút, hogy még az ítélet előtt pakisztáni tisztségviselők azt állították, a férfit árulással vádolják.
   
Afridi ügye újabb feszültségeket keltett a már amúgy is terhelt amerikai-pakisztáni kapcsolatokban. Májusban washingtoni kormányzati források azt mondták, az Egyesült Államok folyamatosan az orvos szabadon engedésén fáradozik, cserébe azért, hogy évekig információval látta el a CIA-t a törzsi területeken működő szélsőséges csoportokról.
   
A pesavari börtön tisztségviselői nevük elhallgatását kérve csütörtökön közölték, hogy Afridit magánzárkában tartják, és nem engedik meg neki, hogy látogatót fogadjon, telefonáljon, büntetésből azért, mert szeptemberben adott egy interjút, és abban súlyos vádakkal illette a pakisztáni hírszerzést. A magánzárkában tartás miatti tiltakozásul az elítélt meghatározatlan időre éhségsztrájkba kezdett - tették hozzá.
   
Miután Afridi interjúja napvilágot látott, a börtönben nyomozást indítottak annak kiderítésére, hogyan juthatott mobiltelefonhoz. Kiderítették: lefizette az őröket, hogy az ő telefonjukról beszélhessen újságírókkal és családtagjaival. Ötvennyolcszor kapott lehetőséget hívásra. Emiatt hat börtönőrt felfüggesztettek állásából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.