Mit ettek a bűnösök haláluk előtt?

Morbid gyűjtemény: az utolsó vacsorák az elítéltek szemével

Utolsó vacsorákról készít fotókat egy fényképész az Egyesült Államokban: mégpedig halálra ítéltek utolsó vacsoráiról.

Mit ettek a halálraítéltek utoljára? képgaléria

2012.03.13 17:29MTI

A fotós nem a rabokat örökíti meg étkezésük közben, hanem csakis az általuk kért ételeket és az ő szemszögükből. Így aztán eléggé szakácskönyvszerű a sorozat.

Az Egyesült Államokban 7-8 ezer forintnyi az utolsó vacsorák költségkerete - szeszes italt nem kapnak -, az elítéltek nem kérhetnek kirívóan drága étkeket. Henry Hargreaves fotósnak ez jól jön, mivel ő nem az eredeti vacsorákat fényképezi, hanem maga rekonstruálja őket börtönök dokumentációi révén.

A legkönnyebb dolga egy 28 éves floridai rabbal volt, akit emberrablásért és gyilkosságért ítéltek halálra, és injekcióval végeztek ki. Az illető mindössze egy olívabogyót kért, de késsel, villával - és nem kimagozva. "Feltehetően az újjászületés jelképeként kérte" - véli a fotós.

Fotó: Henry Hargreaves (A galériához KATT a képre!)


Az egy szem bogyónál általában jóval kalóriagazdagabbak az utolsó vacsorák. A másik véglet egy 49 éves utahi kétszeres rablógyilkos - akit golyó általi halálra ítéltek (Utahban ez a szokás) -, ő homárt, marhasültet, almás pitét, vanília fagylaltot rendelt a siralomházba és vacsora közben A gyűrűk ura című filmtrilógiát nézte.

Egy sorozatgyilkos csupán fagylaltot kért.

Hargreaves nem csupán az ételeket, hanem a tálalást, a tányérokat, a tálcákat, az evőeszközöket, a sószórókat is a lehető leghűbben reprodukálta, hogy pontosan azt a látványt örökíthesse meg, amely a vacsorájához éppen letelepedett rab szeme elé tárult.

"A különböző államok, különböző börtönök, különböző időszakok miatt nagyon eltérő tárgyi világ kellett mindegyikhez" - idézte a fényképészt a The Daily Telegraph című bit lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.