Vagyona még befagyasztva

Levette feketelistájáról Oszama bin Ladent az ENSZ

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa törölte feketelistájáról Oszama bin Laden nevét, de a két évvel ezelőtt meggyilkolt terroristavezér vagyonának befagyasztásáról szóló rendelkezés továbbra is érvényben van.

2013.02.26 06:16MTI

Bin Ladent az általa vezetett terrorhálózat, az al-Kaida ellen foganatosított szankciók elfogadásával egy időben, 2001. január 25-én tette feketelistára a BT szankciós bizottsága, és azóta utazási korlátozás volt ellene érvényben, illetve zárolva volt a vagyona. A világ első számú terroristáját azonban 2011. május 2-án megölték amerikai kommandósok, amikor lerohanták erődítményszerű házát a pakisztáni Abbotábádban.

Az ENSZ-testület hétfőn arról tájékoztatott közleményében, hogy Oszama bin Ladent levette a listáról, de az tagországoknak továbbra is érvényben kell tartaniuk a vagyon zárolására vonatkozó rendelkezést.

A meggyilkolt terroristavezér családját Pakisztán tavaly áprilisban emberbaráti megfontolásból hazatelepítette Szaúd-Arábiába. Rijád nem tájékoztatott arról, hogy hány családtag érkezett oda, de korábbi jelentések Oszama bin Laden három özvegyéről, hét gyerekéről és négy unokájáról szóltak.



Jelenleg 233 magán- és 63 jogi személy vagy szervezet szerepel a szankciós lajstromban. Mindnyájukat vagyonuk zárolásával és utazási korlátozással sújtja a világszervezet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.