Washington a kiadását kéri

Elfogták Bin Laden vejét Törökországban

Az Egyesült Államok kérte Törökországtól az al- Kaida nemzetközi terrorszervezetet egykoron vezető Oszama bin Laden vejének a kiadását; Szuleimán Abu Gaitot a múlt héten fogták el Ankarában.

2013.02.06 13:56MTI

A Hürriyet című török napilap cikke szerint a török titkosszolgálat a főváros egyik luxusszállodájában vette őrizetbe a férfit az amerikai Központi Hírszerző ügynökség (CIA) információi alapján. A kuvaiti állampolgárságától megfosztott, hontalannak minősülő Abu Gaitot egy hete tartja őrizetben az ankarai idegenrendészet.
   
A francia hírügynökség megkeresésére az ankarai rendőrség nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben. Az Egyesült Államok ankarai nagykövetségén pedig csak annyit közöltek, hogy "számos területen együttműködnek a török hatóságokkal".
   
Abu Gait illegálisan utazott Iránból Törökországba családjával együtt. A bíróság elrendelte rendőri felügyelet alá helyezését. A Hürriyet értesülései szerint az Egyesült Államok kérte a török hatóságoktól a férfi kiadását, Ankara pedig tanulmányozza a kérést.
   
A 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli támadások másnapján Abu Gait az al-Kaida szóvivőjeként szerepelt bin Laden és helyettese, Ajman az-Zavahri oldalán. Bin Laden halála után Zavahri vette át a nemzetközi terrorhálózat irányítását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.