Előzetes letartóztatásban van

Musarraf először áll bíróság előtt Benazir Bhutto meggyilkolása ügyében

Benazir Bhutto volt miniszterelnök 2007-es meggyilkolása ügyében először jelent meg a bíróság előtt kedden Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök, aki hazatérése óta más ügyben már többször állt bíróság elé.

2013.04.23 12:05MTI

Musarraf házi őrizet formájában előzetes letartóztatásban van azzal az üggyel kapcsolatban, amelyben a vád szerint államfőként szintén 2007-ben jogellenesen hirdetett ki rendkívüli állapotot és mozdította el állásukból az ország főbíráit. 

Az elnöki tisztséget 1999 és 2008 között betöltő, majd száműzetésbe vonuló nyugalmazott tábornok idén március 24-én tért haza, hogy jelöltesse magát képviselőnek a május 11-i parlamenti választásokra, végül azonban nem kapott engedélyt erre. Villájából, amely Iszlámábád egyik elővárosában található, rendőri kísérettel vitték kedden a ravalpindi terrorizmusellenes bíróságra. 

Ravalpindi a főváros, Iszlámábád tőszomszédságában fekszik. A volt államfőt azzal vádolják a szóban forgó ügyben, hogy összeesküvést szőtt Bhutto meggyilkolására. Bhuttót egy politikai nagygyűlésen lőtték le. Öt évvel az eset után még senkit sem ítéltek el a merényletben való bűnrészességért. A megerősített biztonsági intézkedések ellenére a ravalpindi bíróság előtt összecsapás tört ki Musarraf hívei és ellene tüntető ügyvédek között. 

Bottal ütötték és kővel dobálták egymást egy helyszíni tudósító szerint. A körülbelül 150 ügyvéd kutyának nevezte a volt elnököt, ami a muzulmánoknál a teljes megvetés jele. A beidézett mindössze 15 percet töltött a tárgyalóteremben, majd kíséretével visszatért villájába. Musarrafot az Akbar Bugti beludzsisztáni szakadár vezető meggyilkolásában való bűnrészességgel is gyanúsítják. Ebben az ügyben még nem kellett megjelennie bíróság előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.