Letartóztatták a volt pakisztáni elnököt

Musarrafnak nem marad választása

A pakisztáni rendőrség letartóztatta és átadta a bíróságnak pénteken Pervez Musarraf volt pakisztáni elnököt, akit azzal vádolnak, hogy államfői megbízatása idején hazaárulást követett el - jelentette a helyi média.

2013.04.19 08:06MTI

A vád szerint Musarraf jogellenesen járt el, amikor 2007. november 3-án, még államfőként rövid időre rendkívüli állapotot hirdetett ki, és elmozdította állásukból az ország főbíráit.

Musarrafot Iszlámábád peremén lévő otthonában vették őrizetbe, és elszállították a bíróságra.

Az iszlámábádi felsőbíróság csütörtökön rendelte el a volt elnök letartóztatását, aki márciusban tért vissza Pakisztánba 2008 óta tartó egyesült arab emírségekbeli és nagy-britanniai önkéntes száműzetésből, abban a reményben, hogy indulhat a május 11-ei parlamenti választásokon. Indulási szándékát azzal indokolta, hogy meg akarja menteni az országot a gazdasági válságtól, és javítana a katasztrofális biztonsági helyzeten. A pakisztáni választási bizottság a hét elején nem engedélyezte a politikusnak, hogy jelöltesse magát.

A pénteki bírósági intézkedés újabb megaláztatás Musarraf számára, aki az 1999-ben végrehajtott államcsínytől 2008-as lemondásáig volt Pakisztán államfője.

A volt elnök pártjának, a Pakisztáni Muzulmán Ligának a szóvivője közölte: Musarrafot két napra előzetes letartóztatásba helyezték, de Iszlámábád környéki otthonában maradhat.

Musarraf kérte a bíróságtól, hogy a letett óvadék ellenében továbbra is szabadlábon védekezhessen. Az ügyet tárgyaló bíró csütörtökön elutasította a kérelmet, és a volt elnök őrizetbe helyezése mellett döntött. A politikust azonban testőrei kimenekítették a tárgyalóteremből, és a villájába vitték.

Musarraf végül a rendőrök pénteken az iszlámábádi bíróságra vitték, ahol döntöttek előzetes letartóztatásáról, de hagyták hazatérni, vagyis gyakorlatilag házi őrizetbe került. A végzés szerint két nap múlva kell megjelennie a bíróságon.

A volt elnök egyik ügyvédje közölte, hogy a védelem a legfelsőbb bíróságon fellebbez a letartóztatást elrendelő határozat ellen.

Musarraf ellen több más ügyben is eljárás indult, így a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartomány szakadár vezetője, Akbar Bugti és Benazir Bhutto volt miniszterelnök meggyilkolásával kapcsolatban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.