Üzletember

Kábítószer-kereskedelemért kapott életfogytiglant egy külföldi Kínában

A férfi turista vízummal érkezett Kínába, de annak lejárta után is jogellenesen az országban maradt. Később magát üzletembernek kiadva keresett partnereket az interneten.

2013.04.16 19:20MTI

Egy nigériai férfit kábítószer-kereskedelem miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek kedden Kínában - jelentette a kínai média.

A vádlottat heroin és kokain értékesítésében találta bűnösnek a Santung tartományi Csingtao bírósága. A börtön mellett teljes vagyonelkobzással büntették.

A férfi turista vízummal érkezett Kínába, de annak lejárta után is jogellenesen az országban maradt. Később magát üzletembernek kiadva keresett partnereket az interneten. A kábítószert Bangladesből kapta és interneten szerzett kapcsolatai révén terjesztette. Még tavaly márciusában bukott le.

A Hszinhua hírügynökség ugyancsak kedden jelentette, hogy a kelet-kínai Fucsien tartományban öt embert, köztük három tajvanit őrizetbe vettek, mert azzal gyanúsítják őket, hogy több mint 1 tonna kábítószert készültek Tajvan szigetére csempészni. További két tajvani megszökött.

A három tajvani faszobrokba fúrt rejtett üregeket töltöttek meg a ketamin nevű szerrel. A rendőrség 810 csomagban 1,07 tonna ketaminra lelt a faragott alkotásokban. A kábítószerfogás értéke 30 millió jüan, vagyis csaknem 1,1 milliárd forint.

A kínai büntetőtörvénykönyv szerint már 50 gramm heroin csempészése, szállítása, értékesítése, vagy előállítása is 15 év börtöntől életfogytig tartó szabadságvesztéssel, de akár halállal is büntethető.

A kínai média kedden beszámolt egy 36,2 kilogrammos, rekord heroinfogásról is. Az ügyben öt embert vett őrizetbe az északnyugat-kínai Ninghszia-Hui autonóm terület rendőrsége.

A kínai igazságszolgáltatás nem tesz kivételt a külföldiekkel sem; az utóbbi években egy brit, több japán, egy dél-afrikai és jó néhány Fülöp-szigeteki kábítószercsempész kapta a legsúlyosabb büntetést.

2012-ben Kínában 130 ezer gyanúsítottat vettek őrizetbe kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt. A lefoglalt kábítószer mennyisége heroinból meghaladta 7 tonnát. Csaknem 6 ezer tonna olyan vegyi anyagot is elkoboztak, amelyeket kábítószerek előállításához használnak fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.