A kokaincsempészet globális koordinátoraivá váltak

A mexikói drogbandák próbálják megvetni a lábukat Európában

A hírhedt mexikói drogkartellek egyre inkább próbálják megvetni a lábukat Európában, és igyekeznek a kontinens kábítószerpiacának főszereplőivé előlépni.

2013.04.12 17:25MTI

 A "szélsőségesen erőszakos eszközöket alkalmazó" kartellek, köztük a Los Zetas és a Sinaloa az utóbbi tíz évben az észak-amerikai és európai piacokra irányuló kokaincsempészet globális koordinátoraivá váltak. Az Europol adatai szerint a mexikói bandák a szintetikus drogok előállításában és csempészetében is fontos szerepet játszanak, illetve a fegyvercsempészetben is érdekeltek. Mások mellett ők látják el fegyverekkel a calabriai maffiát, a ,Ndranghetát is.
   
Nem akarunk a mexikóihoz hasonló szintű erőszakot és brutalitást látni Európában - szögezte le Rob Wainwright, az Europol igazgatója közleményében. Biztosított arról, hogy az európai biztonsági erők "nem fogják engedni, hogy a mexikói bűnbandák megvessék a lábukat" a kontinensen.
   
Az Europol rámutatott, hogy néhány kartell máris mutat némi aktivitást Európában: a Los Zetas például embereket csempészett Európa több északkeleti országából Mexikóba szexuális kizsákmányolás céljából. Más csoportok pedig Délkelet-Európából csempésztek fegyvereket, amelyeket dél-amerikai kokaincsempészekkel folytatott csereügyletekhez használtak fel - közölte az uniós rendőri szervezet.
   
Mexikóban 2006 óta több mint 25 ezer emberéletet követeltek a drogkartellekhez köthető erőszakcselekmények.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.