Eutanázia?

Többszáz beteget segíthetett halálba egy brazil doktornő

Akár háromszáz beteget is halálba segíthetett kórháza intenzív osztályán az a brazil orvosnő, aki ellen eljárást indítottak hét páciens megölésének gyanújával.

2013.03.28 12:23MTI

Az ügyben nyomozó ügyészek elmondták, hogy Virgínia Soares de Souza és az általa vezetett intenzív osztály orvosai izomlazító gyógyszerek beadását írták elő több betegnek, amitől nőtt az illetők függősége a mesterséges lélegeztetéstől, majd utasítást adtak a nekik adagolt oxigénmennyiség csökkentésére, amitől ők megfulladtak. 

Az 56 éves, megözvegyült de Souza doktornőt februárban tartóztatták le, és előre megfontoltan elkövetett, hétrendbeli emberöléssel gyanúsítják. Eljárást indítottak gyilkosságért három másik orvos, három nővér és egy pszichoterapeuta ellen is, aki Curitiba (Paraná állam fővárosa) Evangélikus Kórházában, a szóban forgó osztályon dolgozott. 

Az ügyészek szerint de Souza telefonbeszélgetéseinek lehallgatása alapján kiderült, hogy az osztályvezető a kórházi ágyak felszabadítása céljából segített halálba betegeket. A gyanúsított ügyvédje közölte: nincs bizonyíték védence bűnösségére, sőt bizonyítani fogja ártatlanságát.
 
A nyomozók 1700 olyan halálesetet vizsgálnak meg, amely az utóbbi hét évben történt a kórházban, így könnyen lehet, hogy de Souza több beteg halálával kapcsolatban is gyanúsítottá válik. "Már több mint 20 feltárt haláleset van, és most vizsgálunk további csaknem 300-at" - közölte Mario Lobato, a minisztérium vizsgálóbiztosa egy tévés nyilatkozatában. 

Ha bebizonyosodik, hogy de Souza mintegy 300 beteg halálát okozta, akkor ez lehet a világ egyik legsúlyosabb sorozatgyilkossága, felülmúlhatja Harold Shipman elhíresült angol orvos esetét, őt ugyanis 215 beteg halálában találtak bűnösnek.
 
Lobato elmondta, hogy a vizsgált halálesetek mind hasonló körülmények között történtek a szóban forgó izomlazító alkalmazásával. De Souza mint a osztály vezetője "mindenhatónak" gondolta magát, még azt is meghatározta beosztottainak, hogy melyik páciensnek melyik pillanatban kell meghalnia. 

Volt olyan eset, amikor "a halál angyala" nem volt bent a kórházban, és telefonon adott utasítást orvosainak, hogy mikor vessenek véget valamely beteg életének - közölték az ügyészek. 

A curitibai vizsgálóbírók a múlt héten elrendelték de Souza és a többi gyanúsított szabadlábra helyezését. Az ügyészek azonban hétfőn kérték az osztályvezető újbóli letartóztatásának lehetőségét, mert állítólag megfenyegetett több olyan embert, aki tanúja volt a feltételezett bűncselekményeknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.