Hétvégén lesz

Szétárverezik az ősi Mexikót - leállítaná az ország

Mexikó kéri a Sotheby'st, hogy álljon el a prekolumbiánus műkincsek elárverezésétől.

2013.03.21 10:53MTI

Mexikó felszólította a Sotheby's aukciós házat, hogy álljon el 51 prekolumbiánus műkincs elárverezésétől, mert azok állítása szerint az ő védett nemzeti műkincsei.

A mexikói Antropológiai és Történelmi Múzeum szerdán bejelentette, hogy a közép-amerikai ország hatóságai diplomáciai jegyzéket küldtek a francia kormánynak, amelyben segítségét kérik a péntekre és szombatra tervezett párizsi árverés leállításához. Az intézmény azt is jelezte, hogy véleménye szerint az árverésre kerülő Barbier-Müller-gyűjtemény 300 darabjából néhány hamisítvány vagy másolat.

"A 130 műtárgy közül, amelyet Mexikóból származónak tüntetnek fel, 51 Mexikó tulajdonában lévő régészeti műkincs, a többi kézműves termék" - olvasható a múzeum közleményében, amely tudatja azt is, hogy felkérték az aukciós ház igazgatóját, vonja vissza a mexikói nép számára fontos műtárgyakat az árverésről.

A Sotheby's egyelőre nem reagált a kérésre.

Alig egy hónappal ezelőtt a perui kormány is jelezte, hogy vissza akarja kapni azokat a dél-amerikai országból származó prekolumbiánus műkincseket, amelyeket a Sotheby's bocsát árverésére.

A Barbier-Müller-gyűjtemény Közép- és Dél-Amerikából származó mintegy 300 darabos kollekciójáról van szó, ebből hozzávetőleg 60 származik a mai Peru területéről.

A svájci Josef Müller mintegy száz éve kezdte építeni gyűjteményét, munkáját veje, Jean Paul Barbier-Müller folytatta. Manapság a világ egyik legjelentősebb magánkollekciójaként tartják számon a prekolumbiánus gyűjteményt.

"A kulturális miniszter kérte a külügyminiszter segítségét, hogy diplomáciai úton, a nemzetközi egyezmények alapján követelje vissza kulturális javainkat" - fogalmazott a perui külügyminisztérium közleménye.

Álláspontjuk szerint elképzelhető, hogy a kincsek titokban hagyták el az országot, ugyanis Peru törvényei 1822 óta tiltják, hogy régészeti leletek hatósági engedély nélkül lépjék át a határt. Vagyis a műkincsek törvénytelenül kerültek más birtokába.

Az aukciós ház párizsi honlapján közzétett adatok szerint a gyűjtemény darabjait, amelyek közül több történelmi eredetű, széles körben kiállították, és publikációk is megjelentek róluk. A fából, kőből készült műtárgyak, kerámiák, textíliák és rituális tárgyak Mexikóból, Közép-Amerikából és Dél-Amerikából származnak, a gyűjtemény valamennyi fontos prekolumbiánus kultúrát képviseli.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.