A műkincsek nincsenek meg

Hollandiai műkincsrablás: Romániában fogták el a gyanúsítottakat

Romániában elfogták a tavalyi hollandiai nagy múzeumi képlopás feltételezett elkövetőit - három férfit -, akik hét világhírű festményt tulajdonítottak el egy vakmerő akcióban a rotterdami Műcsarnokból (Kunsthal). A műkincsek, amelyek akár 100 millió eurót is érhetnek, nincsenek meg.

2013.01.22 20:29MTI

A Mediafax román hírügynökség úgy értesült kedden, hogy egy bukaresti bíróság hétfőn jóváhagyta a nagy aprólékossággal kivitelezett lopás gyanúsítottjainak előzetes letartóztatását. A szervezett bűnözéssel foglalkozó román ügyészség megerősítette az elfogás hírét, de semmilyen részletet nem közölt arra hivatkozva, hogy még nem zárult le a nyomozás.

A biztonsági kamerák felvételei szerint alig két perc alatt rámolták ki október 15-ről 16-ra virradóra a rotterdami Kunsthal múzeumot, ahonnan hét nagy értékű festménnyel, köztük Picasso, Matisse, Monet és Gauguin műveivel távoztak a tettesek. A képeket a rangos intézmény fennállásának 20. évfordulója alkalmából nyílt jubileumi kiállításról vitték el.

A rotterdami Műcsarnokban végrehajtott betörés volt az utóbbi évek egyik legjelentősebb lopása az egész művészvilágban, és az egyik legjelentősebb Hollandia történetében.

A betörők Pablo Picasso Tete d'Arlequin, Henri Matisse Liseuse en blanc et jaune, Claude Monet Waterloo Bridge, London és Charing Cross Bridge, London, valamint Paul Gauguin Femme devant un fenetre ouverte, dite la fiancée, Meyer de Haan Autoportrait és Lucian Freud Woman with eyes closed című festményét vitték el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.