Hollandiai műkincslopás

Állítólag elégették volna a 100 millió euró értékű lopott képeket

Az ügyészek szerint a hollandiai műkincslopással gyanúsított román állampolgárok akár el is égették volna a nagy értékű festményeket, hogy eltüntessék az őket terhelő bizonyítékokat.

2013.01.25 13:59MTI

A Bukaresti Törvényszék pénteken tárgyalta, és elutasította a három gyanúsított fellebbezését a kedden kiadott 30 napos előzetes letartóztatási parancs ellen. A bíró az ügyésznek azt a kérését sem fogadta el, hogy zárt ajtók mögött folyjék a tárgyalás, így az ügy megannyi részletét ismerhette meg a sajtó.

A tárgyaláson a vádhatóság képviselője elmondta, egy lehallgatott telefonbeszélgetésben vetette fel az egyik gyanúsított, hogy el kellene égetni a festményeket, ettől azonban a gyanúsítottak elálltak.

Az ügyészek azt is megemlítették, hogy egy ismert román divattervező egyik asszisztense próbált eladni a lopott képek közül kettőt egy bukaresti műgyűjtőnek. Ezeket szakértővel vizsgáltatta meg, aki megállapította, hogy eredeti művekről van szó.

A Mediafax hírügynökség jelentése szerint a tárgyaláson kiderült, hogy a román bűnüldöző szervek vizsgálata az egyik gyanúsított elhagyott szeretőjének a - minden bizonnyal szerelemféltés által motivált - feljelentése alapján indult el, és hónapokon át megfigyelés alatt tartották a Duna-delta térségéből származó három férfit.

A tárgyaláson elhangzott: a vádhatóság tudomása szerint a festmények jelenleg az északkelet-romániai Iasi városában vannak ismeretlen helyen.

A gyanúsítottak tagadták, hogy közük lenne a műkincslopáshoz, de a bíró kérdésére megannyi ellentmondásos választ adtak.

A három román férfit - akik korábban Hollandiában éltek - azzal gyanúsítják, hogy tavaly októberben kirabolták a rotterdami Műcsarnokot (Kunsthal), ahonnan hét nagy értékű festményt loptak el. Becslések szerint az ellopott Picasso-, Matisse-, Monet- és Gauguin-festmények összértéke meghaladja a százmillió eurót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.