Egyre közelebb a központhoz az ellenzék

Heves harcok Damaszkusznál és Aleppónál - zajlik a műkincscsempészet

Heves harcok zajlottak le szerdán az ellenzék és a kormányerők között a szíriai Damaszkusz és Aleppó térségében, egy kormányilletékes pedig felhívta a figyelmet az egyre nagyobb károkat okozó műkincslopás és -csempészet jelenségére is.

2013.02.13 17:59MTI

Damaszkuszban az ellenzék fő célja továbbra is az, hogy elérjék a főváros központját. A harcok egyik fő helyszíne szerdán is az északkeleti Dzsobar negyed volt, ahol az ellenzék egyre közelebb nyomul a központhoz. A kormány harci gépei légicsapásokkal sújtották a lázadók állásait, a kormányellenes erők mindazonáltal eddig sikeresen ellenálltak.

A főváros Daraja nevű peremkerületében a kormányerőknek sikerült egy két hónapja elfoglalt pozícióból kiszorítani az ellenzéki fegyvereseket. A főként szunnita lakosságú körzetet a többségében alavita kormány gépei - ellenzéki közlés szerint - rakétákkal, hang- és fénygránátokkal, valamint úgynevezett fürtös bombákkal támadták.

Megfigyelők szerint Damaszkuszban a lázadók stratégiájának középpontjában a kormányerők utánpótlási vonalainak elvágása állhat.

Az északi Aleppó városánál folytatódott a küzdelem a polgári repülőtér ellenőrzéséért. A lázadók előző nap felül tudtak kerekedni a kormányerőkön a védvonal nagy részén, de magát a repülőteret még mindig a rezsim ellenőrzi. Ezekben a harcokban kedd óta 40 kormánykatona halt meg ellenzéki közlés szerint.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű civil szervezet számításai szerint kedden összesen 79 kormánykatona és 76 lázadó esett el a szíriai harcokban. Ez a nap az egyik legvéresebb volt a lassan két éve tartó fegyveres konfliktusban, amely friss ENSZ-becslések szerint már csaknem 70 ezer emberéletet követelt.

A szíriai kormány egyik illetékese, a kulturális örökségért felelős Mámún Abdel-Kerím szerdán egy nemzetközi konferencián arra figyelmeztetett, hogy a fegyveres konfliktust kihasználva sok műkincset csempésznek ki az országból. Az világ leggazdagabbjai közé sorolt szíriai kulturális örökséget a kormányerők tüzérségi tevékenysége, valamint az ásatásokon és a múzeumokban garázdálkodó fosztogatók tizedelik.

Az ellopott legértékesebb kincsek közé tartozik egy időszámítás előtt 8. századi arámi bronzszobor, amelyet az Interpol, a nemzetközi rendőri együttműködési szervezet is köröz. Aleppó közelében egy római romvárosból szintén nagyon értékes bizánci mozaikokat tulajdonítottak el.

Abdel-Kerím arra szólította fel az EBNSZ Biztonsági Tanácsát, hogy határozatban tiltsa meg a Szíriából ellopott műkincsek kereskedelmét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.